Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Uitstel van vakantiedagenwet?

Het kabinet wil het opsparen van vakantiedagen aan banden leggen. Een wetsvoorstel, waarin staat dat werknemers hun wettelijke vakantiedagen maximaal anderhalf jaar kunnen opsparen in plaats van vijf jaar, is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. Werkgeversorganisaties vinden dat er een aantal puntjes op de i gezet moeten worden. Zij willen daarom dat deze wet niet voor 1 januari 2012 wordt ingevoerd.

Beeld Uitstel van vakantiedagenwet?

VNO-NCW en MKB-Nederland willen niet dat de wet, als de Eerste Kamer zich hierover heeft gebogen, halverwege dit jaar wordt ingevoerd. Werkgevers hebben immers tijd nodig zich op deze maatregel voor te bereiden. Bovendien is het uitvoeringstechnisch haast ondoenlijk om twee systemen in één kalenderjaar te hanteren. Omdat dit werkgevers onnodige administratieve lasten bezorgt, zien zij daarom de invoering het liefst op 1 januari 2012.

Stuwmeer

Met het wetsvoorstel wil dit kabinet tegengaan dat een stuwmeer wordt opgebouwd en stimuleren dat werknemers regelmatig verlof opnemen. Dat is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) goed voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Maatregelen

In tegenstelling tot wat de vakbonden beweren, is het volgens werkgeversorganisaties nog wel mogelijk om voor lang verlof te sparen, bijvoorbeeld via de levensloop en door het sparen van bovenwettelijke dagen die een verjaringstermijn van 5 jaar houden. Sinds in 2001 de verjaringstermijn van 2 naar 5 jaar werd verlengd, zijn er meerdere andere maatregelen getroffen om arbeid en zorg beter combineerbaar te maken, zoals de invoering van het kortdurend zorgverlof, het langdurend zorgverlof, de verlenging van het ouderschapsverlof en ook de levensloopregeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.