Logo
  • Nieuws
  • 14 november 2011
  • J4B

Tweede Kamer ook kritisch over aanscherping expatregeling

Een aantal partijen in de Tweede Kamer is kritisch over de aanscherping van de expatregeling (ook wel bekend als de 30%-regeling of regeling extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers EKIW). Vooral de minimuminkomensgrens van € 26.000 voor jonge buitenlandse wetenschappers die in Nederland onderzoek doen, wordt als obstakel gezien.

Beeld Tweede Kamer ook kritisch over aanscherping expatregeling

De Vereniging van Universiteiten heeft berekend dat 85 procent van de promovendi niet aan deze inkomenseis voldoet en waarschijnlijk uit Nederland vertrekt. Een aantal Kamerleden gaat daarin mee.

 

Voetballers

GroenLinks en de SP pleiten voor een maximuminkomensgrens van € 150.000. Nu kunnen bijvoorbeeld ook voetballers die een miljoen per jaar verdienen gebruikmaken van de regeling.

 

150 km

Het voorstel om buitenlanders van de EKIW uit te sluiten als ze minder dan 150 km van de Nederlandse grens wonen verdient volgens de VVD ook nog nadere uitleg. Wordt deze afstand hemelsbreed gemeten of gemeten via de gebruikelijk te rijden route. De VVD wil dat staatssecretaris Weekers (Financiën) de 150 km neemt tussen woon- en werkplaats, en niet tussen woonplaats en de grens.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.