Logo
  • Nieuws
  • 24 juni 2011
  • Lianne Bouman

Tool ArboFocus adviseert werkgevers en OR

Werkgeversorganisatie AWVN, de medezeggenschapsopleidingsinstituten SBI training & advies en FNVFormaat en het managementcentrum VNO-NCW, De Baak, hebben de ArboFocus geïntroduceerd. De tool ArboFocus is bedoeld om zowel werkgevers als leden van de ondernemingsraadleden (OR-leden) te ondersteunen bij het gebruik van de arbocatalogus.

Beeld Tool ArboFocus adviseert werkgevers en OR

In de arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers hoe zij in hun eigen sector kunnen voldoen aan de arbovoorschriften van de overheid.

 

Het digitale instrument bevraagt de werkgever of een ondernemingsraadlid in totaal 28 vragen, verdeeld over vijf aandachtsvelden:

  1. bedrijfscultuur;
  2. arbobeleid;
  3. besluitvorming;
  4. betrokkenheid van directie; en
  5. medezeggenschap.

 

Gemeenschappelijk advies

Na het beantwoorden van de vragen krijgt men een advies dat gericht is op de eigen rol in de organisatie – die als werkgever of als OR-lid. Het is de bedoeling dat ook de andere partij de vragenlijst invult. Als beide partijen de vragen hebben beantwoord, genereert de ArboFocus ook een gemeenschappelijk advies. Door gebruik te maken van de ArboFocus krijgen dus niet alleen de werkgever en het OR-lid een (eigen) advies, ook krijgen beide partijen een gemeenschappelijk advies.

 

De adviezen zijn erop gericht om de samenwerking tussen werkgever en OR te bevorderen, het besluitvormingsproces met betrekking tot de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk te laten verlopen en om de verbinding te leggen tussen de arbocatalogus en het arbobeleid van de organisatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.