Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2011
  • Miranda Panse

Tijd- en plaatsongebonden werken, ook in de dienstverlening

Werktijden en tijden waarop mensen een beroep kunnen doen op de maatschappelijke dienstverlening zijn niet goed op elkaar afgestemd. Het is dan ook nodig dat zowel in de dienstverlening als in bedrijven de tijd en de plaats van het werk slimmer wordt georganiseerd aldus de Sociaal-Economische Raad (SER).

Beeld Tijd- en plaatsongebonden werken, ook in de dienstverlening

Om een betere combinatie te krijgen tussen werk en privé pleit de SER voor een meer eigentijds en sluitend dagarrangement voor 4 tot 12 jarigen. Belangrijk uitgangspunt is dat school- en opvangtijden aansluiten op werktijden en dat optimaal gebruik wordt gemaakt van een volledige werkweek. De overheid zou verantwoordelijk moeten zijn voor een aansluitend dagarrangement van onderwijs en opvang.

Verruiming tijden gezondheidszorg

In de gezondheidszorg hebben werkenden ook last van tijdsdruk. De commissie beveelt huisartsen aan meer over te gaan tot telefonische spreekuren en digitale dienstverlening. Afspraken en herhaalrecepten via internet en e-consulting kunnen zorgen voor minder wachttijden. Ook verruiming naar het einde van de werkdag biedt voor werkenden uitkomst.

Het Nieuwe Werken

Maar de commissie ziet niet alleen een taak voor de overheid weggelegd. Ook bedrijven kunnen het werk slimmer organiseren. Behalve aan tijd- en plaatsongebonden werken (Het Nieuwe Werken) denkt de commissie ook aan de inzet van verlof en het aanpassen van arbeidsuren, zoals tijdelijk meer of minder werken en variatie in begin- en eindtijden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.