Logo
  • Nieuws
  • 6 september 2012
  • Siem Kannekens

Terugdringen stuwmeren aan vakantiedagen niet rechtsgeldig

De maatregel van Minister Kamp om de stuwmeren aan vakantiedagen terug te dringen, komt niet overeen met de Europese wetgeving. Dit baseert hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp op een uitspraak van het Europese hof van Justitie, aldus De Volkskrant.

Beeld Terugdringen stuwmeren aan vakantiedagen niet rechtsgeldig

Door het dwangmiddel van minister Kamp mogen vakantiedagen vanaf dit jaar niet langer dan een half jaar worden opgespaard. Het Europese hof stelt juist dat vakantiedagen net zo lang geldig zijn als de periode waarin ze worden opgebouwd. Dit houdt in dat de vakantiedagen van dit jaar niet vervallen per 1 juli 2013, maar op te nemen zijn tot 1 januari 2014.

Tegemoetkoming

Kamp wilde de werkgevers graag een helpende hand aanbieden vanwege een andere Europese uitspraak. Hierin is bepaald dat werknemers bij langdurige ziekte het volledige aantal vakantiedagen krijgen. Dit kan de werkgevers 100 miljoen per jaar gaan kosten. Verder hebben bedrijven last van stuwmeren tijdens vakanties waardoor geld gereserveerd moet worden.

Het ministerie van Sociale Zaken is vooralsnog niet van plan de wetgeving aan te passen. Als een werknemer zijn vakantiedagen door het dwangmiddel van Kamp kwijtraakt, kan het ministerie van Sociale Zaken via een procedure aansprakelijk gesteld worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.