Logo
  • Nieuws
  • 11 augustus 2010
  • Lianne Bouman

Taskforce pusht werkgevers naar Het Nieuwe Werken

Werknemers zien het helemaal zitten. Nu zijn de werkgevers aan zet om Het Nieuwe Werken (HNW) in te voeren. Een taskforce gaat de komende tijd de werkgevers de goede richting in ‘pushen’.

Beeld Taskforce pusht werkgevers naar Het Nieuwe Werken

Dat werkgevers voor Het Nieuwe Werken nog over de streep moeten worden getrokken, blijkt uit onderzoek van Blauw Research, uitgevoerd in opdracht van de Taskforce Mobiliteitsmanagement. Lodewijk de Waal is aangesteld als voorzitter. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de initiatiefnemers van de taskforce.

 

Doelen van de taskforce zijn:

  • minder files;
  • een lagere uitstoot van CO2; en
  • een productiviteitswinst van tussen de 10 en 20 procent.

 

Beleid en thuiswerken

Van de werknemers wil een derde meer werken op afstand. Dat gebeurt nog niet, omdat de werkgever HNW blokkeert. Minder dan de helft van de werkgevers heeft beleid geformuleerd over werken op afstand of thuiswerken, en 12 procent heeft beleid voor flexibele werktijden. Slechts 29 procent van de werknemers geeft zijn werkgever een zes of hoger voor de hulp en steun die zij bieden voor het werken op afstand. Gemiddeld geven werknemers een 5,2.

 

Profijt van thuiswerken

Niet alleen werknemers profiteren van werken op afstand, ook werkgevers kunnen profijt trekken van plaats- en tijdonafhankelijk werken. Het vergroot hun aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en zij boeken er efficiencywinsten mee. De Waal gaat nu aan de slag om werkgevers zich daarvan bewust te maken en hen er ook op wijzen dat thuiswerken sinds 2009 fiscaal extra voordelig is.

 

Werkkostenregeling

Sinds 2009 hoeft de werknemer maar 128 dagen per jaar naar de werkplek te reizen om de vaste reiskostenvergoeding onbelast te mogen ontvangen. Naast de thuiswerkplek mag de werkgever de volgende kosten loonheffingenvrij vergoeden (mits zakelijk): internet, telefoon, fax en mobiele telefoon. Ook verstrekkingen zijn vrij. Bij invoering van de werkkostenregeling (vanaf 2011 mogelijk, en in 2014 verplicht) kunnen deze vergoedingen of verstrekkingen onder omstandigheden echter onder een 80 procent eindheffing vallen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.