Logo
  • Nieuws
  • 21 december 2010
  • Jan Schouten, EY

Spaarloon, levensloop of vitaliteitsregeling?

Het huidige kabinet heeft aangekondigd dat er een vitaliteitsregeling komt. Daarin zouden dan de huidige spaarloon- en levensloopregeling opgaan.

Beeld Spaarloon, levensloop of vitaliteitsregeling?

Het voornemen is nog niet omgezet in een concreet wetsvoorstel. Het blijft dus gissen wat er uiteindelijk van deze gedachte als regelgeving komt. Daarbij zou het volgende tot de mogelijkheden behoren.

Overgangsrecht

De vitaliteitsregeling kan niet ingezet worden om eerder met pensioen te gaan, maar een deeltijdpensioen zou wel tot de mogelijkheden moeten gaan behoren. Daarnaast zou deze regeling ook ingezet kunnen worden om zorgtaken te verrichten,voor een sabbatical of vrije tijd in andere vormen en om een eigen bedrijf te starten. Komt er een vitaliteitsregeling, dan verdwijnen de huidige spaarloon- en levensloopregeling. Of en in welke vorm er overgangsrecht komt, is niet duidelijk.

Pensioenrechten

De ingangsdatum is niet bepaald. Eerder dan 2012 zeker niet. Het is dan ook zeker interessant om in 2011 te blijven sparen in de spaarloon- en levensloopregeling. Inmiddels verschijnen in verschillende publicaties oproepen om meer gebruik te maken van de levensloopregeling. Zeker in tijden dat onzeker is of (opgebouwde) pensioenrechten wel die uitkeringen zullen geven, waarvan men in het verleden is uitgegaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.