Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2015
  • Bron: FNV.nl

Schoonmakers rijksoverheid worden inbesteed aan overheid

De schoonmakers van de gebouwen van de rijksoverheid zijn blij dat de overheid ze zelf in dienst gaat nemen. Minister Asscher maakte vandaag bekend dat de schoonmakers van bijvoorbeeld de ministeries en de belastingdienst binnen acht jaar worden inbesteed. Hij ondertekende een akkoord met FNV Schoonmaak en FNV Overheid over de voorwaarden waaronder dat gaat gebeuren. Namens de FNV tekende voorzitter Ton Heerts de overeenkomst.

Abdel Kourtit, schoonmaker bij de Belastingdienst in Utrecht en aanwezig bij de onderhandelingen: “Ik ben blij dat het nu echt doorgaat. Het is beter voor ons schoonmakers dat we bij de overheid zelf in dienst komen. Dan zijn we af van het gedoe om steeds voor een ander schoonmaakbedrijf te werken. En we horen er dan echt bij en de mensen in de gebouwen waar we werken zijn ook echt onze collega’s.”

Voortaan ook reiskostenvergoeding

De schoonmakers gaan er als ambtenaar qua arbeidsvoorwaarden op vooruit. Zo krijgen de schoonmakers straks in overheidsdienst wel een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. “Iets als een reiskostenvergoeding is voor de meeste werknemers in Nederland doodnormaal,“ zegt Paula Groenboom, schoonmaakster bij DUO in Groningen. “Maar voor schoonmakers niet. Terwijl als je niet zo’n hoog loon hebt, zoals wij, reiskosten een grote hap zijn uit je inkomen.”

Inbesteding per keer beoordeeld

Vakbonden FNV Schoonmaak en FNV Overheid hebben met het Rijk afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden bij de overgang van de schoonmakers naar de overheid. “We hebben er heel dicht bovenop gezeten,”. “Inbesteden lijkt een vooruitgang voor de schoonmakers, maar dat beoordelen we per keer, dus ook toen de overheid besloot tot inbesteden. We wilden dat geen enkele schoonmaker de komende acht jaar er op achteruit gaat. Het was nog vrij lastig om dat met de overheid af te spreken. Met andere opdrachtgevers die hun schoonmakers weer zelf in dienst willen nemen, willen we best praten maar alleen met strakke afspraken ten gunste van de schoonmakers is het mogelijk.”, aldus Jet Linssen van FNV Schoonmaak.

Circa 2.500 schoonmakers gaan over naar de Rijksoverheid

In 2013 sprak het kabinet in het regeerakkoord het voornemen uit onder andere de schoonmakers weer zelf in dienst te nemen. Met de ondertekening van het akkoord vandaag wordt nu uitvoering aan dat voornemen gegeven. Daardoor gaan de komende acht jaar zo'n 2.500 schoonmakers over van een schoonmaakbedrijf naar de Rijksoverheid. Op het moment dat een contract voor de schoonmaak van een pand afloopt, kan de overgang plaatsvinden. FNV Schoonmaak zal deze overgang kritisch volgen.

Cao Rijk

Als de schoonmakers in overheidsdienst komen, vallen ze onder de cao Rijk. Die geldt voor zo’n 110.000 ambtenaren en is de langst niet-verlengde cao in Nederland. Al 1.500 dagen is er geen cao afgesloten. Al jarenlang zijn rijksambtenaren er niet in salaris op vooruit gegaan. De inzetbrief van minister Blok laat heel veel verslechteringsvoorstellen zien, aldus FNV overheid. Overal in het land worden petities aangeboden en acties gevoerd.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.