Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2011
  • Lianne Bouman

Rittenregistratie voor bestelauto’s gaat verdwijnen

De in 2009 ingevoerde versimpeling van de rittenadministraties voor bestelauto’s blijkt niet de gewenste administratieve lastenverlichting op te leveren. Belangenorganisatie EVO deed daarom een voorstel de registratie te laten vervallen in ruil voor een afkoopsom. Aanvankelijk wilde staatssecretaris Frans Weekers van Financiën daar niet van weten. Nu is hij toch overstag gegaan.

Beeld Rittenregistratie voor bestelauto’s gaat verdwijnen

In juni komt hij met voorstellen voor een alternatieve regeling, zonder rittenregistratie. Dit zegt Weekers in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij vragen beantwoordt van Tweede Kamerlid Neppérus (VVD) over alternatieven voor rittenadministratie.

 

Bijzondere regelingen

Weekers gaat nu de mogelijkheden onderzoeken om de rittenregistratie af te schaffen. Het gaat dan vooral om de werknemers die hun bestelauto voor minder dan 500 kilometer privé per jaar gebruiken, maar geen gebruik (kunnen) maken van bijzondere regelingen. Zoals het niet hoeven bijhouden van een rittenadministratie ingeval er sprake is van doorlopend afwisselend gebruik door verschillende werknemers.

 

In overleg met de sector zal Weekers met voorstellen komen. Hij benadrukt dat de afschaffing van de rittenadministratie er niet toe mag leiden dat de belastingdienst geld misloopt. Daarom zal hij bekijken waar de belasting verhoogd kan worden. Als voorbeeld geeft hij het aanpassen van tarieven in de motorrijtuigenbelasting (MRB). Weekers bekijkt eveneens de bijtelling voor de bestelauto van de zelfstandige zonder personeel (zzp’er).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.