Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2009
  • Lianne Bouman

Rittenadministratie bestelauto nu simpeler

Als u een werknemer een bestelauto ter beschikking stelt, mag u de loonbijtelling voor het privégebruik van de bestelauto achterwege laten, als de werknemer kan bewijzen dat hij op kalenderjaarbasis maximaal 500 kilometer privé rijdt.

Beeld Rittenadministratie bestelauto nu simpeler

Als vormen van aanvaardbaar bewijs fungeren een sluitende kilometeradministratie/rittenadministratie, een schriftelijke afspraak tussen werkgever en werknemer in de vorm van een ‘verbod privégebruik bestelauto’ of een ‘verklaring geen privégebruik’ van de werknemer. Uw werknemer kan vanaf nu volstaan met een vereenvoudigde rittenadministratie. Uiteindelijk bepaalt u als werkgever of de bijtelling moet plaatsvinden in de loonadministratie.

 

Vereenvoudigde rittenregistratie

De Belastingdienst heeft met diverse (ondernemings)organisaties een akkoord gesloten over de vereenvoudigde rittenregistratie. Uitgangspunt is dat de rittenregistratie verplicht blijft, maar dat de werknemer niet meer alle ritinformatie op het registratieformulier hoeft te vermelden, zolang de informatie (zakelijke adressen) maar uit de administratie van het bedrijf kan worden gehaald.

 

Daarbij geldt wel als voorwaarde dat de werkgever schriftelijk met de werknemer heeft afgesproken dat:

  • de werknemer een vereenvoudigde rittenregistratie bijhoudt;
  • privégebruik tijdens werk- en lunchtijd niet is toegestaan;
  • de werkgever de zakelijke adressen in zijn (project)administratie vermeldt.

 

Tip

De werknemer hoeft dus in de vereenvoudigde rittenregistratie niet langer zakelijke ritten afzonderlijk te vermelden. Immers in de (project)administratie van de werkgever zijn de zakelijke adressen die de werknemer heeft bezocht, al aanwezig.

 

Voorbeeld afspraak tussen werknemer en werkgever

Hier kunt u een voorbeeldafspraak tussen de werkgever en de werknemer over vereenvoudigde rittenregistraties voor bestelauto’s downloaden.

 

Tip

U kunt ook een eigen (afwijkende) afspraak maken met de werknemer over de vereenvoudigde rittenregistratie. Het ten zeerste aan te raden deze afspraak vooraf ter goedkeuring aan de belastingdienst voor te leggen. U moet daarbij duidelijk aangeven waar de afspraak afwijkt van de voorbeeldafspraak.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.