Logo
  • Nieuws
  • 1 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Reiskostencheck loopt storm

Om uit te rekenen wat je als forens volgend jaar aan belasting gaat betalen op je reisvergoeding woon-werkverkeer heeft de ANWB de reiskostencheck geïntroduceerd. Volgens een woordvoerder wordt het veel gebruikt, vooral door automobilisten.

Beeld Reiskostencheck loopt storm

Vanaf volgend jaar is de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer niet langer belastingvrij. Met de check kunnen forensen uitrekenen hoeveel euro zij volgend jaar kwijt zijn.

 

Petitie en meldpunt

Treinreizigerorganisatie Rover is een petitie begonnen via reizigersprotest.nl tegen het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Daarnaast roept de reizigersvereniging reizigers die door de ‘forensentax’ overwegen het ov voor de auto in te ruilen op zich te melden.

 

Zakelijk ritje

Veel forensen reizen nu met het ov naar het werk omdat zij via hun werk een abonnement krijgen. Straks zou zowel werkgever als werknemer wel eens kunnen kiezen voor de auto om het woon-werkverkeer te vermommen als een zakelijk ritje, dat wel belastingvrij vergoed wordt aldus de organisatie. 

 

Fileleed

Ook automobilisten worden belast, toch vindt Rover het niet terecht dat ov-reizigers met deze belasting te maken krijgen. ‘Via een onbelaste OV-vergoeding wordt het gebruik van het openbaar vervoer aangemoedigd, goed tegen fileleed en goed voor het milieu.’

De petitie wordt aangeboden aan zowel de Tweede Kamer als de NS.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.