Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2012
  • Bas Ammerlaan

Nog snel een leaseauto met lage bijtelling? Weeg dit goed af!

In aanloop naar het gewijzigde fiscale beleid per 1 juli ziet LeasePlan een sterke stijging in het aantal aanvragen van auto’s met een gunstige bijtelling. De leasemaatschappij waarschuwt echter hier niet overhaast toe te beslissen, aangezien er ook na 1 juli nog volop opties zijn voor fiscaal gunstig leasen.

Beeld Nog snel een leaseauto met lage bijtelling? Weeg dit goed af!

Sinds de aankondiging van de fiscale maatregel is er al sprake van een stijgende vraag naar leaseauto’s met lage bijtelling. De laatste weken is het aantal calculaties voor auto’s in de klasse van 14 en 20 procent bijtelling verder opgelopen, ten koste van auto’s met 25 procent bijtelling. Dit toont aan dat veel zakelijke automobilisten snel nog willen profiteren van de huidige fiscale voorkeursbehandeling.

 

Totaalplaatje

De leasemaatschappij waarschuwt alle kostenaspecten zorgvuldig mee te wegen alvorens te besluiten tot aankoop van een leaseauto. Volgens Erik Staat, marketingdirecteur bij LeasePlan, is de kans groot dat berijders niet de juiste afwegingen maken en zo vastzitten aan kosten die achteraf gezien lager kunnen zijn.

 

“Het bijtellingtarief is natuurlijk een belangrijke factor, maar het gaat om het totaalplaatje,” aldus Staat. “Zakelijke rijders moeten een goede afweging maken op basis van een goede berekening. 14 procent lijkt voordeling, maar dit is ook afhankelijk van de aanschafprijs van de auto en het leasetarief. Het is soms voordeliger om een bestaand contract te verlengen of te wachten op de volgende release van een auto.”

 

Nul procent bijtelling

De leasemaatschappij verwacht dat veel autofabrikanten binnenkort zuinigere modellen op de markt brengen. Hieronder vallen bijvoorbeeld elektrische auto’s met nul procent bijtelling, die toch voordeliger kunnen zijn, volgens Staat. “Hoewel de aanstaande fiscale wijzigingen niet van toepassing zijn op deze auto’s toont dit wel aan dat differentiatie in bijtelling werkt.”

 

Vijf tips

Mochten zakelijke rijders toch niet willen wachten, dan geeft LeasePlan de volgende tips voor de aanschaf van een leaseauto met bijtelling:

  1. Maak altijd een afweging op basis van een goede en volledige berekening op basis van de aanschafprijs en leasetarief in combinatie met het bijtellingpercentage.
  2. Informeer in aanloop naar 1 juli naar de verwachte nieuwe modellen van autofabrikanten en houd het autonieuws goed in de gaten.
  3. Bestel vóór eind maart een nieuwe auto.
  4. Vraag je dealer om een levergarantie bij bestelling van de auto.
  5. Overweeg de mogelijkheid om een bestaand leasecontract te verlengen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.