Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2011
  • Miranda Panse

Nieuwe werkkostenregeling nog niet erg populair

Werkgevers zijn niet enthousiast over de nieuwe werkkostenregeling. De nieuwe werkkostenregeling is dit jaar ingevoerd. Nog maar tien procent van de ondernemers maakte de overstap.

Beeld Nieuwe werkkostenregeling nog niet erg populair

“De werkkostenregeling is een eenvoudige regeling die de huidige 29 categorieën van onkostenvergoedingen samenvoegt,” aldus Karin Herman, specialist loonheffingen bij Baker Tilly Berk.

 

De werkgever krijgt een budget, waarbinnen hij zelf kan kiezen welke vergoedingen hij aan zijn werknemers verstrekt. Binnen dat budget vallen onder meer personeelsfeestjes en –uitjes, kerstpakketten, bedrijfsfitness en nieuwe fietsen.

Verplicht vanaf 2014

De werkgever is niet helemaal vrij om het budget zelf in te richten. De fiscus hanteert een gebruikelijkheidstoets om te bepalen of een vergoeding niet te veel afwijkt van de norm. Als de werkgever boven dat budget uitkomt, dan moet hij over dat bedrag 80 procent eindheffing betalen.

Het doel van de nieuwe regeling is lastenverlichting, zowel voor ondernemers als de belastingdienst. De nieuwe regeling is pas verplicht vanaf 2014. Tot die tijd mogen werkgevers elk jaar opnieuw kiezen of ze de oude of nieuwe regeling toepassen.

 

Werkgevers en werknemers die binnenkort onderhandelingen voeren voor een nieuwe baan, moeten rekening houden met de nieuwe werkkostenregeling. Dit om te voorkomen dat ze na 2014 opgescheept zitten met vergoedingen die onhoudbaar zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.