Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2011
  • Miranda Panse

Nieuwe Werken betekent nieuwe arbeidsrelaties

Organisaties die met Het Nieuwe Werken aan de slag gaan, moeten niet vergeten hun arbeidsrelaties hierop aan te passen. Werkgevers moeten hierbij verder kijken dan flexibele werktijden binnen een vijfdaagse werkweek van veertig uur.

Beeld Nieuwe Werken betekent nieuwe arbeidsrelaties

Dit betoogt André Westerhuis, senior adviseur bij Bureau Huisvesting Rijksoverheid, in Facility Management Magazine. “Als je Het Nieuwe Werken wil doorvoeren zijn regelingen rond bloktijden, lunchtijden, thuiswerken, vijfdaagse werkweken, ADV, zwangerschapsverlofregelingen, zorgverlof, buitengewoon verlof of wat dan ook frustrerend en nodeloos betuttelend. De werknemer deelt zelf de beschikbare tijd zodanig in dat werk en privé in balans zijn en dat de afgesproken werkzaamheden op tijd klaar zijn. “

Resultaatverplichtingen aangaan

Een ander element dat onderbelicht blijft is volgens Westerhuis de flexibele arbeidsrelatie. “Dát is de diepere betekenis van de uitspraak Werk is wat je doet, niet een plaats waar je naar toe gaat. Om dat werk te doen, bepaal je zelf wat voor inspanningen je wilt leveren. Op basis van die inspanningen, kun je resultaatverplichtingen aangaan.”

 

Volgens Westerhuis is het aan de organisatie om daarmee al dan niet akkoord te gaan. “Indien nodig ga je in overleg over aanpassing en bijstelling van inspanningen, resultaten, planningen en dergelijke. Het gaat uiteindelijk om een ‘contract’ waarin jij jouw inspanningen ‘verkoopt’ aan de organisatie om afgesproken resultaten te leveren. Zoals tienduizenden zzp’ers nu ook al doen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.