Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2011
  • Miranda Panse

Niet werken? Geen AOW

Wie kan werken, heeft de plicht om te werken. Dit vindt 90 procent van de Nederlanders. Ook mag volgens de ondervraagden het niet werken consequenties hebben. Dit blijkt uit onderzoek van de Maatschappij Monitor van Achmea. Zo vinden zij dat niet werkende mensen geen recht hebben op AOW. Het recht op huur- en zorgtoeslag verspeel je ook wanneer je niet werkt aldus 70 procent van de respondenten.

Beeld Niet werken? Geen AOW

Volgens tweederde van de respondenten kan het aantal werkenden stijgen door het verschil tussen het minimumloon en een uitkering te vergroten. Daarnaast is het aantal subsidies zoals huur- en zorgtoeslag in Nederland volgens 39 procent een belemmering om te gaan werken. Om parttimers meer uren te laten werken vindt driekwart van de ondervraagden geen goed idee.

Sociale stelsel

Kosten besparen op het sociale stelsel, kan volgens een meerderheid door de AOW voor de hoogste inkomens af te schaffen. Afschaffing van de AOW voor iedereen is helemaal niet populair. Slechts drie procent van de ondervraagden vindt dit een goed idee.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.