Logo
  • Nieuws
  • 9 maart 2009
  • David Davidson

Nederland verstrekt werkvergunningen redelijk rap

Hooggeschoolde werknemers van buiten de EU krijgen in Nederland binnen twee tot vijf weken een werkvergunning. Alleen België is sneller, volgens een vergelijkend onderzoek van het Belgische advocatenkantoor Laga.

Beeld Nederland verstrekt werkvergunningen redelijk rap

In België moet een werknemer van buiten de EU twee tot drie weken wachten op een vergunning. In Duitsland en Frankrijk duurt dat al zes tot acht weken. Italië spant de kroon: de verwerking van een aanvraag kan daar een jaar in beslag nemen.

 

Eisen

Ieder EU-land hanteert zijn eigen voorwaarden waaronder hooggeschoolde werknemers van buiten de EU worden toegelaten. In Nederland moet een werknemer een bachelordiploma op zak hebben én een ‘sleutelpositie’ innemen. In België is alleen een bachelordiploma voldoende.

 

Ook de inkomenseisen verschillen per land sterk. In België, Nederland en Duitsland ligt de lat respectievelijk op 36 duizend, 49 duizend en 86 duizend euro per jaar.

 

Duur vergunning

In Nederland is een werkvergunning voor kenniswerkers twee jaar en elf maanden geldig. Verlenging is alleen mogelijk onder strikte voorwaarden. In België en Duitsland wordt een vergunning afgegeven voor één jaar, met de mogelijkheid om deze jaarlijks te verlengen. In Italië bepaalt het type werk de duur van de vergunning.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.