Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2009
  • Lianne Bouman

Moeilijk te vervullen vacature? Werf op EU-arbeidsmarkt

U kunt dankzij het vrij verkeer van werknemers alle EU-burgers zonder werkvergunning in dienst nemen. Hierdoor kunt u gemakkelijker de juiste werknemers vinden, vooral als er op de Nederlandse arbeidsmarkt weinig geschikte kandidaten zijn. Hoe vindt u geschikte kandidaten? Gelden voor uit de EU inkomende werknemers dezelfde regels als voor personeel uit eigen land, als het bijvoorbeeld gaat om de regels voor indiensttreding en arbeidsvoorwaarden. Dit artikel informeert u over wat er allemaal komt kijken, als u EU-burgers in dienst neemt.

Beeld Moeilijk te vervullen vacature? Werf op EU-arbeidsmarkt

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u personeel in het buitenland wilt werven. Bijvoorbeeld, als u:

  • op de Nederlandse arbeidsmarkt geen geschikte kandidaat vindt;
  • wilt profiteren van specialistische vakkennis op basis van opleiding en werkervaring;
  • nieuwe zakelijke contacten wilt leggen in het land van herkomst van de werknemer en via de werknemer uw concurrentiepositie wilt versterken.

 

Conform het beginsel van vrij verkeer van werknemers in de EU, een van de centrale beginselen van de Europese Unie (EU), mag u personeel werven in alle lidstaten van de EU alsmede in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (de zogenoemde EER-landen) en Zwitserland.

 

IND

EU-onderdanen hebben de eerste drie maanden van hun verblijf in Nederland geen enkele andere verplichting dan het kunnen aantonen van hun identiteit en nationaliteit. Het is dus niet noodzakelijk dat zij een bewijs van rechtmatig verblijf bij de gemeente aanvragen. Ook hoeven zij zich in de eerste drie maanden van hun verblijf niet te melden bij de IND. Pas als zij langer dan drie maanden in Nederland verblijven, dienen zij zich te melden bij de IND. Meer informatie hieromtrent leest u op de site van de IND.

 

European Employment Services

Als u heeft besloten in het buitenland personeel te gaan werven, kunt u gebruikmaken van de informatie, het advies en de ondersteuning van European Employment Services (Eures). Dit Europese banennetwerk beslaat alle EU-/EER-landen en Zwitserland. Eures helpt u bij het vinden van personeel en biedt gratis een aantal doeltreffende wervingstools.

 

Bemiddelen vacatures

Op de Eures-website vindt u werkzoekenden uit alle lidstaten van de EU. Meer dan 700 Eures-adviseurs hebben dagelijks contact met duizenden werkzoekenden en werkgevers. Zij opereren zowel op landelijk als op regionaal niveau. U kunt rekenen op een brede deskundigheid op het gebied van vacatures, sociale zekerheid, arbeidsvoorwaarden en woon- en werkomstandigheden in de Eures-landen. In beginsel bemiddelen de Eures-adviseur bij vacatures op alle niveaus. Het kan daarbij gaan om vaste of tijdelijke banen.

 

Tip

De Eures-adviseurs werken bij de arbeidsbureaus in de afzonderlijke lidstaten of bij andere partnerorganisaties in het EURES-netwerk. In Nederland zijn de Eures-adviseurs gehuisvest in de kantoren van UWV WERKbedrijf.

 

De Eures-procedure

  • Maak en afspraak met een Eures-adviseur en bespreek of het zin heeft een vacature aan te melden op het Eures-netwerk;
  • Meld de vacature minimaal vijf weken voor aanvang van het dienstverband aan;
  • De Eures-adviseur plaatst de vacature op het Eures-netwerk;
  • De Eures-adviseur gaat met collega Eures-adviseurs in de EU-landen op zoek naar kandidaten;
  • Samen met de Eures-adviseur bekijkt u de dossiers van kandidaten en geeft u de voortgang van de selectie aan.

 

Voorwaarden Eures-bemiddeling

U komt voor bemiddeling via Eures in aanmerking, als:

  • de werknemer afkomstig is uit een EU-/EER-land of Zwitserland;
  • de werknemer beschikt over een geldig identiteitsbewijs;
  • de werknemer een sofinummer bij de Belastingdienst aanvraagt;
  • de werknemer in Nederlandse loondienst komt;
  • de duur van de baan minstens zes weken is;
  • de werknemer valt onder de cao-bepalingen over salaris, vakantiegeld, vergoeding voor overwerk en werktijden;
  • u de reis van en naar het thuisland aan de werknemer vergoedt;
  • u bij een tijdelijke baan zorg draagt voor een geschikte verblijfplaats voor de werknemer.

 

Tip

U kunt op de Eures-site ook zelf zoeken naar cv’s van geschikte kandidaten, waarna u op eenvoudige wijze contact met de kandidaten kunt opnemen door u gratis in te schrijven bij ‘My EURES’ voor werkgevers.

 

Tewerkstellingsvergunning (TWV)

Werknemers uit de EU-landen Bulgarije en Roemenie kunnen tot maximaal zeven jaar na de toetreding (tot 31 december 2013) te maken krijgen met tijdelijke beperkingen. Voor Bulgaarse en Roemeense werknemers moet u een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Dat geldt ook als u werknemers van buiten de EU te werk wilt stellen.

 

Sinds 1 oktober 2004 hoeft u geen TWV meer aan te vragen voor zogenoemde kenniswerkers.

Kenniswerkers zijn:

  • werknemers die minimaal een brutosalaris van € 49.087 per jaar gaan verdienen, of een brutosalaris van € 35.997, als zij jonger dan 30 jaar zijn;
  • de in Nederland afgestudeerde buitenlandse student met een beginsalaris van € 25.800.

 

Kenniswerkers zijn ook:

  • promovendi (ongeacht hun leeftijd);
  • postdoctorale en wetenschappelijke docenten onder de 30 jaar.

 

Bij deze groep wordt niet gelet op de hoogte van het salaris. De procedure voor kenniswerkers loopt via de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

 

Let op

Uitkeringsinstituut UWV kan een werkvergunning voor buitenlands personeel sneller weigeren of intrekken bij werkgevers die al meerdere keren beboet zijn voor illegale arbeid. Dat geldt ook voor bedrijven die onjuiste informatie hebben verstrekt over de betaling en huisvesting bij de vergunningsaanvraag van arbeidsmigranten en als er sprake is van uitbuiting.

 

30 procentregeling

Als u werknemers uit het buitenland aantrekt kan de werknemer de 30 procentregeling, een belastingfaciliteit voor uit het buitenland aangeworven werknemers, toepassen. De 30 procentregeling is bedoeld om de extraterritoriale kosten te compenseren. Dit zijn extra kosten die een werknemer maakt in verband met het tijdelijke verblijf buiten het land van herkomst, bijvoorbeeld dubbele huisvestingskosten of kosten in verband met een hoger prijspeil. De regeling kan maximaal gedurende tien jaar worden toegepast. Lees verder…

 

Aandachtspunten

  • Een buitenlandse seizoensarbeider van buiten de EU hoeft niet meer te wachten op een nieuwe werkvergunning voor een baan. Voor de tijdelijke seizoenskrachten die veel actief zijn in de land- en tuinbouw gold dat zij minimaal 28 weken niet in Nederland mogen werken tussen twee banen in. Deze wachttijd is ingekort tot 14 weken. Doordat seizoenswerkers 14 weken niet werken, bouwen zij geen WW-rechten op;
  • De kosten die werkgevers maken voor de huisvesting van seizoenarbeiders zijn belastingvrij. Staatsecretaris De Jager van Financiën heeft bekendgemaakt dat dit ook geldt als de nieuwe werkkostenregeling van kracht wordt;
  • Kenniswerkers en arbeidsmigranten van buiten de EU met een bijzonder beroep worden gemakkelijker toegelaten. Zo wordt sneller een werkvergunning verstrekt voor buitenlandse architecten die voor één bepaalde klus naar Nederland komen, en voor functies die specifieke kennis en talenten vergen, zoals balletdansers, ontwerpers en conservatoren bij musea.

 

Nuttige gegevens

UWV WERKbedrijf

Bureau Tewerkstellingsvergunningen

Afdeling Arbeidsjuridische dienstverlening

Postbus 883

2700 AW Zoetermeer

T: 079 750 29 03

S: www.arbeidsmigratie.nl

 

Eures

T: 00800 4080 4080 (gratis

Eures

 

IND

IND-loketten

T: 0900 1234561 (€ 0,10 per minuut)

Vanuit het buitenland kunt u bellen naar +31 20 8893045.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.