Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2011
  • Miranda Panse

Minder werkende moeders door bezuinigingen

Als de regering het uurtarief voor de kinderopvangtoeslag verlaagt naar vijf euro per uur zullen meerdere ouders stoppen met werken of minder gaan werken. Dit blijkt uit onderzoek van ‘Voor Werkende Moeders’ (VWM) onder haar leden.

Beeld Minder werkende moeders door bezuinigingen

“In 2012 zal er worden bezuinigd op de kinderopvangtoeslag,” aldus minister van Financiën Jan-Kees de Jager. De verkiezingsprogramma’s van CDA en VVD gaan uit van 400 tot 500 miljoen euro structurele bezuinigingen vanaf 2012. Beide partijen gaan uit van een verlaging van de maximale vergoedingsnorm naar circa € 5,00 per opvanguur. Gemiddeld stijgen de kosten voor ouders dan nog eens met 3000 euro per jaar.
 

Bezuinigingen

Volgens Marjet Winsemius, oprichter van VWM zijn zulke bezuinigingen schandalig. “De overheid gaat er nog steeds vanuit dat ouders niet minder gaan werken als de vergoeding omlaag gaat. Uit ons onderzoek blijkt dat ouders een andere afweging maken. Bij een vergoeding van vijf euro per uur slaat de weegschaal door en zullen ze stoppen. En dat terwijl er verschillende andere oplossingen zijn.


Winsemius gaat verder: “Het huidige voorstel van VVD Tweede Kamerlid Straus is een goed voorbeeld mits er aan een aantal voorwaarden wordt gedaan. Ouders willen betalen voor wat ze afnemen, maar dan mag de uurprijs niet zomaar verhoogd worden. Het scheelt ouders zo’n 1700 euro per jaar voor een kind dat 3 dagen per week naar de kinderopvang gaat. Dat levert ook de overheid een forse bezuiniging op. Ik hoop dat er dan niet verder bezuinigd hoeft te worden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.