Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Meer output? Werkomgeving belangrijker dan levensstijl!

Een goede werkomgeving blijkt voor hoogopgeleide kantoormedewerkers van essentieel belang. De invloed ervan op hun werkvermogen is nog groter dan die van de leefstijl. Onderling vertrouwen, teamspirit en uitdagende taken kunnen de output van medewerkers sterk beïnvloeden.

Beeld Meer output? Werkomgeving belangrijker dan levensstijl!

Dit blijkt uit het proefschrift van Tilja van den Berg over werkvermogen en duurzame inzetbaarheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van den Berg promoveerde eind vorig  jaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Een positieve werkomgeving blijkt voor hoogopgeleid kantoorpersoneel van nog groter belang voor het werken dan de leefstijl en belangrijke privé gebeurtenissen, zoals scheiding of de dood van een familielid. Van den Berg concludeert dit op basis van enquêtes en lichamelijke onderzoeken onder 1.141 werknemers.

Vertrouwen

Onder een goede werkomgeving wordt onder meer verstaan dat mensen hun collega’s vertrouwen, zich onderdeel van een team voelen, hun taken aankunnen en voldoende uitdagingen zien. ‘Minder stress op de zaak’, dat zal bij menig werkende een goed voornemen voor 2011 zijn. Uit het proefschrift van dr. Tilja van den Berg kan worden afgeleid dat dit een bijzonder verstandige intentie is.

 

Gezondheidscampagnes

De invloed van het werk is zó groot dat het werk uitgangspunt moet zijn bij gezondheidscampagnes, vindt Van den Berg. Deze campagnes zijn traditioneel gericht op beïnvloeding van de leefstijl, zoals stoppen met roken en voldoende bewegen.

 

Het proefschrift van Tilja van den Berg is op RePub gepubliceerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.