Logo
  • Nieuws
  • 24 november 2011
  • Mariel Hovemann

Loonstrook 2012: hogere inkomens leveren in

Het nettoloon van Nederlanders met een modaal of lager inkomen gaat er maximaal 13,50 euro op vooruit in 2012. De hogere inkomens vanaf 3.315 bruto per maand moeten daarentegen inleveren. Wie tot nu toe gebruik maakte van spaarloon, ziet de impact van de afschaffing ook op de salarisstrook terug.

Beeld Loonstrook 2012: hogere inkomens leveren in

Dat concludeert HR-softwareleverancier Raet op basis van de rekenregels die het kabinet voor 2012 heeft vastgesteld.

 

Effect Zorgverzekeringswet

De medewerker met een brutoloon tot 43.000 euro per jaar gaat er maximaal 13,50 euro netto per maand op vooruit. Werknemers met een hoger loon ontvangen tot dertig euro netto minder.

Dit effect komt door de verlaging van de premie van de Zorgverzekeringswet (ZVW) van 7,75 naar 7,1 procent. Bij de werknemer wordt loonheffing ingehouden over de premie die de werkgever betaalt. Door verhoging van de premievrije grens (van 33.427 naar 50.064 euro in 2012) wordt over de hogere inkomens toch meer ZVW ingehouden, met hogere werkgeverslasten tot gevolg.

 

Van spaarloon en levensloop naar vitaliteit

De vitaliteitsregeling vervangt per 1 januari 2013 de huidige spaarloonregeling en levensloopregeling. Vooruitlopend op die wijziging vervalt het spaarloon al per 1 januari 2012. Er mag dan geen inleg meer worden gedaan op de spaarloonrekening. Hierdoor is het niet meer mogelijk om tweemaal het bedrag fiscaal af te trekken, een keer bij inleg in de spaarloonregeling en eenmaal bij ontvangst in de inkomstenbelasting. Dit betekent dat per maand tussen de 16,91 en 26,56 euro meer belasting betaald moet worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.