Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2011
  • Miranda Panse

Liefde viert hoogtij op de werkvloer

Het komt vaak voor dat er liefde ontstaat op de werkvloer. Ruim twee derde van de medewerkers heeft hier wel eens mee te maken gehad. De helft hiervan is wel eens verliefd geweest op een collega en 11 procent heeft wel eens een liefdesverklaring van een college gehad.

Beeld Liefde viert hoogtij op de werkvloer

Een derde van de respondenten die nog nooit verliefd zijn geweest op een collega hebben ook nog nooit een liefdesverklaring van een collega gehad. Dit blijkt uit het onderzoek van Unique waar 589 respondenten aan hebben meegewerkt.

 

Uit het onderzoek blijkt ook dan 62 procent van de verliefde collega´s eventuele bezwaren opzij heeft gezet en heeft gehandeld naar de verliefdheid. De overige 38 procent heeft niets gedaan met hun verliefdheid.

Bijzondere momenten

Er heerst veel verliefdheid op de werkvloer blijkt uit het onderzoek. “Dat liefde hoogtij viert op de werkvloer, dat blijkt maar weer eens uit dit onderzoek. Als je zelf niet verliefd bent op een collega, dan is er misschien wel een collega verliefd op jou! Een verrassend gegeven, maar ook wel weer goed te verklaren. In je werk maak je samen vaak bijzondere momenten mee: samen vieren van successen, samen bereiken van resultaten, samen oplossen van problemen, elkaar waardering geven om wat er bereikt wordt. Dat schept een speciale band,” aldus Nicole Tollenaar, HR directeur Unique.

 

Gedragscode voor geliefden

Met een speciale gedragscode voor relaties op het werk voorkomt u mogelijke amoureuze perikelen op de werkvloer. Een dergelijke gedragscode kan inhouden dat de betrokken werknemers hun relatie zo snel mogelijk melden, zodat u maatregelen kunt nemen om de werksfeer niet te verstoren.

 

Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat u met beide collega’s afspreekt dat ze niet in teveel projecten samenwerken. U moet daar ook niet te verkrampt mee omgaan, maar het kan ten koste gaan van het teamwerk en de productiviteit als een verliefd stelletje voortdurend meer met elkaar dan met het werk bezig is.

 

Waar ligt de grens?

 

Groen licht:

  • Openheid en eerlijkheid over relaties.
  • Het te allen tijde melden van relaties bij de leidinggevende.
  • Het doorbreken - in overleg met het management - van hiërarchische lijn om de schijn van bevooroordeling re voorkomen.

 

Oranje licht:

  • Het op het werk bespreken van privézaken die direct verband houden met de relatie.
  • Fysieke intimiteiten buiten werktijd wanneer collega’s’ herkenbaar zijn als medewerker van het bedrijf.

 

Rood licht:

  • Fysieke intimiteiten tijdens het werk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.