Logo
  • Nieuws
  • 26 februari 2009
  • Gabor Mooij

Liefde op de werkvloer komt vaak voor

Meer dan de helft (52 procent) van de werknemers in Nederland is wel eens verliefd geweest op een collega. Zo blijkt uit een internetonderzoek van Unique Uitzendbureau, waaraan ruim 1200 respondenten meewerkten.

Beeld Liefde op de werkvloer komt vaak voor

Een andere uitkomst van het onderzoek van Unique is dat maar zes procent van de respondenten vindt dat liefde op de werkvloer niet kan. Verder gaf zeventien procent van de respondenten aan verliefd te zijn geweest op een collega, maar daarmee niets te hebben gedaan. Een veel grotere groep, namelijk 35 procent was verliefd geweest op een collega en had daar wel naar gehandeld. Overigens bleek dertig procent van de respondenten nog nooit verliefd te zijn geweest op een collega. Twaalf procent van de respondenten was nooit verliefd geweest op een collega, maar had wel meegemaakt dat een collega hun de liefde verklaarde.

 

Verrassend

‘Meer dan de helft van de werknemers is wel eens verliefd geweest op een collega en 35 procent van de mensen handelt ook naar hun verliefdheid, dat vind ik verrassend veel’, stelt Michel de Lassacquère, algemeen directeur van Unique. Volgens Lassacquère is dat te verklaren doordat collega's veel tijd samen doorbrengen en daardoor veel zakelijk maar ook privé met elkaar delen. Lassacquère vindt het niet per definitie noodzakelijk dat de werkgever één van beide werknemers op zoek laat gaan naar een andere baan. Hij verwacht dat in de huidige economische crisis het aantal liefdes op de werkvloer wel eens kan stijgen, omdat collega’s elkaar tijdens een recessie nog meer opzoeken en steun zoeken bij elkaar.

 

Tip:

Met een speciale gedragscode voor relaties op het werk voorkomt u mogelijke amoureuze perikelen op de werkvloer. Een dergelijke gedragscode kan inhouden dat de betrokken werknemers hun relatie zo snel mogelijk melden, zodat u maatregelen kunt nemen om de werksfeer niet te verstoren. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat u met beide collega’s afspreekt dat ze niet in teveel projecten samenwerken. U moet daar ook niet te verkrampt mee omgaan, maar het kan ten koste gaan van het teamwerk en de productiviteit als een verliefd stelletje voortdurend meer met elkaar dan met het werk bezig is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.