Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2011
  • Lianne Bouman

Kwalificeren uw werknemers u als topbaas?

Beschouwt u uw medewerkers niet als radartjes in een grote, onpersoonlijke machine? Begrijpt u dat mensen hard willen werken, als zij maar wezenlijk gemotiveerd zijn? Als u deze vragen met ‘nee’, respectievelijk ‘ja’ kunt beantwoorden, en u uw mensen laat doen waarin zij goed zijn, hebt u de kwalificatie ‘topbaas’. Dat toont de TNO-studie ‘Arbeidsvoorwaarden in goede aarde’ aan.

Beeld Kwalificeren uw werknemers u als topbaas?

Een goede leidinggevende is voor 97 procent van de werknemers net zo belangrijk als het salaris. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de 22.000 ondervraagden vinden dat werkgevers er goed aan doen:

  • het werk interessant te houden (97 procent);
  • leer- en groeimogelijkheden (89 procent) te bieden; en
  • de mogelijkheid te bieden dat mensen zelf hun werktijden kunnen bepalen (71 procent).

 

‘Werkgevers doen er goed aan ook naar de zachte arbeidsvoorwaarden te kijken’, stelt Paulien Bongers, Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO. ‘Werkinhoud en goede leidinggevende zijn namelijk net als de harde arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en werkzekerheid, voor werknemers belangrijk’. Zij vindt het opvallend dat laagopgeleiden hun wensen op het gebied van interessant werk, leermogelijkheden en werkzekerheid het meest vervuld zien worden in de overheidssector. Jongeren zijn weer beter af in het grootbedrijf.

 

Tip 1

Vallen uw arbeidsvoorwaarden in goede aarde? Aan de hand van het onderzoek krijgt u een houvast of in uw organisatie een tweedeling is ontstaan tussen haves en have-nots en een scheefgroei (mismatches) op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

 

Tip 2

Wilt u medewerkersparticipatie en draagvlak naar een hoger plan tillen? Raadpleeg dan caoplatform.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.