Logo
  • Nieuws
  • 21 januari 2009
  • Gabor Mooij

Kinderopvang populairder bij hoogopgeleide moeders

Hoogopgeleide moeders maken relatief veel meer gebruik van kinderopvang dan laag opgeleide moeders. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Beeld Kinderopvang populairder bij hoogopgeleide moeders

In 2007 deed 60 procent van de huishoudens met een hoogopgeleide moeder een beroep op kinderopvang. Van de huishoudens met een laagopgeleide moeder maakte maar 35 procent gebruik van kinderopvang. De oorzaak van het verschil is dat hoogopgeleide moeders vaker en meer uren per week werken dan lager opgeleide moeders. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat hoe lager de opleiding is, hoe beperkter het gebruik van kinderopvang is.

 

Toename

Volgens het CBS kozen gezinnen met hoogopgeleide moeders het meest (30 procent) voor formele opvang als belangrijkste vorm van opvang. Bij huishoudens met laagopgeleide moeders bleek de voorkeur eerder (25 procent) uit te gaan naar onbetaalde opvang door familie. Het gebruik van kinderopvang nam in 2007 bij alle moeders even sterk toe ten opzichte van 2005 (tien procent).

 

Tip

Werkgevers kunnen kinderopvang als secundaire arbeidsvoorwaarde aan hun personeel aanbieden. Grotere werkgevers kunnen ook zelf kinderopvang verzorgen. Dit maakt een werkgever aantrekkelijker voor werknemers met jonge kinderen. Als u deze arbeidsvoorwaarde wilt aanbieden, kunt u het beste eerst wel inventariseren of er een behoefte aan is. Anders sluit u misschien voor niets een contract af met een kinderopvangorganisatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.