Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2009
  • Gabor Mooij

Hoogopgeleide voelt zich gevangen in regeltjes

Door de crisis is het voor ondernemingen belangrijker dan ooit om de talenten van werknemers zo goed mogelijk te benutten. Maar in veel bedrijven gebeurt het tegengestelde. Met meer aandacht voor het Nieuwe Werken, kunt u dit voorkomen.

Beeld Hoogopgeleide voelt zich gevangen in regeltjes

Uit onderzoek van The Work Foundation blijkt onder meer dan tweeduizend afgestudeerde Britse werknemers. Veertig procent van de deelnemers aan het onderzoek is tot meer in staat dan het werk dat ze nu doen.  Een zelfde deel heeft weinig of niets te zeggen over het aantal uren dat ze werken en de werktijden. 60 procent van de respondenten ergert zich aan de hoeveelheid regeltjes op het werk. Verder heeft 20 procent van de afgestudeerden een baan met een laag kennisniveau. 

Verbazing
Onderzoeker Ian Brinkley is verbaasd dat werkgevers niet alles uit hun personeel halen, terwijl ze tegelijkertijd niet de kennis, vaardigheden en ervaring van hun personeel willen verliezen. ‘Veel werknemers willen dolgraag meer doen en meer verantwoordelijkheden dragen, maar ze krijgen daar de kans niet voor.’

 

Kenniswerkers

The Work Foundation concludeert dat 30 procent van de respondenten een kennisbaan heeft. 30 procent heeft een baan waarvoor enige intellectuele kennis nodig is en 40 procent bekleedt een functie die weinig specialistische kennis vraagt.

 

Volgens The Work Foundation werken kenniswerkers niet vaker zelfstandig, parttime of projectmatig dan andere werknemers. Van alle ondervraagden werkt driekwart van negen tot vijf. De kenniswerkers hebben wel wat meer te zeggen over hun werktijden dan de andere werknemers, maar slechts 10 procent van de kenniswerkers mag volkomen zelf bepalen wanneer er gewerkt wordt. 

Personeelsverloop

Volgens Brinkley kunnen bedrijven het personeelsverloop onder kenniswerkers verkleinen door hun mensen meer verantwoordelijkheden te geven, minder strikt vast te houden aan regeltjes en mensen te beoordelen op prestatie in plaats van aanwezigheid. Brinkley stelt dat meer autonomie en minder sturing de sleutelwoorden zijn. ‘Dat zoveel mensen gevangen zitten in een omgeving waarin hun kennis en vaardigheden niet volledig tot hun recht komen is zonde van het financiële potentieel én van de menselijke mogelijkheden.’

 

Loslaten

Het Nieuwe Werken zorgt voor meer autonomie en minder sturing. U geeft uw werknemers met behulp van het Nieuwe Werken meer verantwoordelijkheden, minder regels en meer vrijheid. Het Nieuwe Werken levert u tevreden werknemers, een hogere arbeidsproductiviteit en lagere huisvestingskosten op. Bovendien vormt uw organisatie een aantrekkelijke partij op de arbeidsmarkt.

 

Oude structuren loslaten is natuurlijk lastig en eng. Hoe manage je immers een werkvloer met eigenzinnige werknemers waarvan een groot deel afwezig is? Van u als HR-professional wordt maatwerk verwacht: ‘tailor made’ HRM voor elke werknemer. Maar ook een voortrekkersrol: de toekomst van werk en werken ligt in úw handen. U kunt als ‘change agent’ nieuwe perspectieven bieden. Hoe? Op 14 mei geven we u graag een voorschot op de toekomst.

 

Tip

Voor kenniswerkers zijn niet alleen variabele werktijden van belang, maar ook flexibele werkplekken. Dat betekent dat ze thuis of op een rustige plek in het bedrijf moeten kunnen zitten als het nodig is dat ze rustig en geconcentreerd werken. Het betekent ook dat ze gebruik moeten kunnen maken van (communicatie-) apparatuur en dat ze een (werk-) ruimte hebben om te kunnen brainstormen met collega’s. Hoe beter uw kenniskrachten hun werk kunnen doen, hoe beter uw dienstverlening of hoe beter uw producten zijn en hoe beter de motivatie van uw personeel en de sfeer op het werk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.