Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2012
  • Lianne Bouman

Hogere brandstofvergoeding i.v.m hogere benzineprijs?

Werknemers die in hun eigen auto zakelijke kilometers rijden, hebben in verband met de hoge brandstofprijzen om een hogere kilometervergoeding verzocht. Mag ik op hun verzoek ingaan?

Beeld Hogere brandstofvergoeding i.v.m hogere benzineprijs?

Natuurlijk mag u meer dan € 0,19 per kilometer betalen. Daar kleven wel fiscale consequenties aan:

  • Als u meer dan € 0,19 per zakelijke kilometer vergoedt, kunt u dit meerdere als individueel belast loon op de loonstrook van uw werknemer verlonen. Dit betekent dan wel een verhoging van het belastbare inkomen van de werknemer. U houdt de verschuldigde loonheffingen in op het loon van de werknemer.
  • U kunt er ook voor kiezen het loonvoordeel (bedrag boven € 0,19) te bruteren, waardoor de werknemer geen verlaging van zijn nettoloon ondervindt. U betaalt dan in feite de verschuldigde loonheffingen. Als u deze keuze maakt verhogen uw kosten. Een en ander is mede afhankelijk van de in het concrete geval van toepassing zijnde tarieven.

 

WKR

Past u de werkkostenregeling (WKR) al toe? Dan valt de kilometervergoeding boven € 0,19 in de vrije ruimte (1,4% van de totale fiscale loonsom). De kilometervergoeding van € 0,19 kunt u onbelast verstrekken. Vanaf 2014 bent u verplicht de WKR ingevoerd te hebben.

 

Tip

Op maandag 5 maart j.l. is het kabinet Rutte-Verhagen begonnen met de onderhandelingen over extra bezuinigingen. Het zal wel even duren, voordat de ‘pijnlijke’ bezuinigingen bekend zijn. Een lagere kilometervergoeding hangt in de lucht. Wij raden u dan ook aan, op een later tijdstip op het verzoek van uw werknemers in te gaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.