Logo
  • Nieuws
  • 3 oktober 2008
  • Mariel Hovemann

Hoe goedgelovig bent u?

Ondernemers hebben een te groot vertrouwen in hun personeel. Bedrijfscriminaliteit komt meer voor dan aan het licht komt, aldus het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing in Limburg-Zuid.

Beeld Hoe goedgelovig bent u?

Volgens Burg van Baarle, vertrouwensman voor het bedrijfsleven bij het Limburgse platform, denken ondernemers vaak niet na over hun interne beveiliging. Dit terwijl ze veel meer kunnen doen aan preventie. “Ondernemers zijn soms naïef. Ik ken mensen die de inkoop, de financiën en de aanbestedingen aan één medewerker overlaten. En niemand controleert die persoon” aldus Van Baarle in De Pers.

 

Dit voorjaar heeft de Kamer van Koophandel Limburg-Zuid mede op advies van Van Baarle voor ondernemers een symposium gehouden over de bedreigingen van computergebruik. “Want mensen hebben vaak geen idee wat hun medewerkers allemaal met een computer kunnen doen, al dan niet opzettelijk.”

 

Mensen lopen vaak al enige tijd met het probleem rond, voordat ze contact zoeken met de vertrouwenspersoon. Imagoschade, slechte ervaringen met de politie en schaamte spelen daarbij een rol. Maar ook een te groot vertrouwen, aldus de vertrouwensman. “Soms vraag ik me af waarom iemand niet eerder aan de bel heeft getrokken. Werkgevers hebben over het algemeen een groot vertrouwen in hun medewerkers en kunnen eigenlijk niet geloven dat ze worden belazerd. Dat is prachtig, maar ook bijna wereldvreemd.”

 

Voor een vertrouwensman bij u in de buurt kunt u terecht op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.