Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2010
  • Lianne Bouman

Heeft u aandacht voor spitsmijden?

Vinden uw werknemers ook dat u weinig doet om het rijden in de spits tegen te gaan? Het onderzoek in opdracht van de Task Force Mobiliteitsmanagement (TFMM) toont aan dat veel werknemers dat vinden en dat spitsmijden (werk)tijd kan besparen.

Beeld Heeft u aandacht voor spitsmijden?

De voorzitter van TFMM, Lodewijk de Waal, roept werkgevers op om ‘slim werken en slim reizen’ te bevorderen en zelf het goede voorbeeld te geven. Nu geeft nog slechts 7 procent van het topmanagement en 17 procent van de leidinggevenden onder die toplaag het goede voorbeeld.

 

Het rijden in de spits kan verminderd worden door aanpassing van werktijden, telewerken, carpoolen of maatregelen om gebruik van fiets of openbaar vervoer te stimuleren.

 

Slim werken en reizen

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Blauw Research, blijkt dat gemiddeld 44 procent van de werknemers wel eens gebruikmaakt van de mogelijkheid om slim te werken en te reizen. Het zijn vooral jongere werknemers die vinden dat dit minder gebeurt dan ze eigenlijk willen. Ook toont het onderzoek aan dat zowel werkgevers, werknemers als direct leidinggevenden drempels ervaren waar ze maar moeilijk overheen stappen. De meeste werknemers ervaren onvoldoende ondersteuning van hun werkgever bij slim reizen en slim werken. Daarom krijgen de werkgevers hiervoor een gemiddeld rapportcijfer van 5,2. Slechts 29 procent geeft zijn werkgever een 6 of hoger.

 

Reistijden

Mensen die er regelmatig gebruik van maken, reizen per maand gemiddeld 596 kilometer in de spits en de reistijd die zo bespaard wordt, wordt voor een derde besteed aan werk. Het ‘ingesleten patroon’ om van negen tot vijf uur achter het bureau te zitten, moet worden doorbroken, vindt Lodewijk de Waal.

 

Tip: Op www.woonwerkcafe.nl  kunt u mee discussiëren over slim reizen en slim werken. Hier treft u de vragenlijst van het onderzoek aan. Als u de vragen online invult, krijgt u inzicht in hoe slim u zelf reist en in hoeverre u hierin wordt ondersteund door uw werkgever. Na het invullen ontvangt u een rapport met de resultaten van het TFMM-onderzoek kosteloos per mail. Dit rapport met concrete handreikingen voor werkgevers kan als hulpmiddel dienen om de discussie, eventueel via de OR of HR, in de eigen organisatie (verder) op gang te brengen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.