Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2010
  • Lianne Bouman

Gewijzigde afschrijvingsmethode BPM

De afschrijvingsmethode op basis van werkelijke waarde voor de belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) is veranderd. Er zijn nu nieuwe versies van de aangifteformulieren. Oudere formulieren zijn niet meer geldig.

Beeld Gewijzigde afschrijvingsmethode BPM

De afschrijving voor de BPM op basis van de werkelijke waarde wordt per 1 mei 2010 bepaald op het procentuele verschil tussen:

  • de inkoopwaarde in nieuwstaat (dit is de inkoopwaarde direct na levering van het motorvoertuig aan de kentekenhouder vóór ingebruikname motorvoertuig);
  • de inkoopwaarde in gebruikte staat op het moment van aangifte.

 

Inkoopwaarde onbekend

Indien de inkoopwaarde in nieuwstaat niet bekend is, kunt u op basis van uw eigen berekening toch nog de inkoopwaarde nieuwstaat aangeven. U moet wel altijd uw eigen berekening kunnen motiveren.

 

Tip: Als u op basis van uw eigen berekening de inkoopwaarde van de nieuwstaat wilt aangeven, kunt u gebruikmaken van de volgende bij de Belastingdienst bekende formule: Inkoopwaarde in nieuwstaat = (consumentenprijs minus 500 euro) x 0.88 procent.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.