Logo
  • Nieuws
  • 13 december 2010
  • Lianne Bouman

Geen verhoging belastingen (bestel)auto’s

Er komt geen verhoging van belastingen op het gebruik en de aanschaf van (bestel)auto’s. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager beloofd in een artikel in Auto Week. Hij is van mening dat goed gedrag beloond mag worden, ook al is de staatskas er de dupe van.

Beeld Geen verhoging belastingen (bestel)auto’s

Doordat meer mensen fiscaal voordeel krijgen voor het gebruik van zuinige auto's ontvangt de staatskas minder aan BPM en motorrijtuigenbelasting. ‘Dat er meervoor zuinige auto's gekozen wordt, gaan we niet compenseren met een verhoging van belastingen’, aldus De Jager in Auto Week. Hij noemt het verlies aan belastinginkomsten 'te overzien' en een eventuele verhoging van de BPM voor vieze auto's of het afschaffen van het fiscale voordeel voor schone auto's is daardoor niet aan de orde.

 

Overgangsregeling

Hij wil wel op den duur de CO2-grenzen voor fiscaal voordeel beperken, omdat door technische ontwikkelingen auto's steeds schoner worden en daardoor op een gegeven moment het hele wagenpark binnen de voordeelregelingen valt. Dat is de bedoeling van de bewindsman. Hij wil wel een degelijke overgangsregeling.

Let op

Voor auto's met een CO2-uitstoot van 0% per kilometer geldt in 2010 een fiscale bijtelling van 0 procent. Voor 2011 idem dito. Voor de jaren 2012, 2013 en 2017 geldt een bijtelling van zeven procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.