Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2012
  • Mariel Hovemann

'Forensentaks vermindert files met zeker 10 procent'

De files nemen met 10 tot 15 procent af door de forensentaks, vastgelegd in het Lenteakkoord zo blijkt uit een doorberekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zo meldt de Volkskrant.

Beeld 'Forensentaks vermindert files met zeker 10 procent'

Vooral in de spits wordt het autogebruik op termijn minder zo geeft het PBL aan. Op termijn omdat mensen verhuizen of meer thuis gaan werken.
De invoering van belasting op de reiskostenvergoeding voor forensen is een van de meest omstreden onderdelen van het Lenteakkoord. Diverse betrokken partijen hebben al aangegeven er na de verkiezingen weer vanaf te willen. Partijen die de forensentaks echter weer afschaffen, moeten ergens anders een besparing van 1,3 miljard euro vinden. En ook een vermaning krijgen van het PBL.

Kilometerheffing


Het planbureau heeft ook gekeken wat andere voorgestelde maatregelen tegen files doen, zoals een kilometerheffing. De kilometerheffing vermindert de files met 30 procent. Invoering van een spitsheffing is goed voor 35 procent. Worden kilometerheffing en spitsheffing tegelijk ingevoerd, dan worden de files zelfs gehalveerd aldus het PBL.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.