Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2011
  • Lisanne van Spanje, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Ex-werknemer overtreedt relatiebeding via Linkedin

Een inmiddels uit dienst getreden werknemer heeft het relatiebeding uit zijn arbeidsovereenkomst overtreden. De ex-werkgever stelt dat vanwege overtreding van het relatiebeding de ex-werknemer op grond van het boetebeding uit de vaststellingsovereenkomst een boete van € 20.000 moet betalen.

Beeld Ex-werknemer overtreedt relatiebeding via Linkedin

De ex-werknemer heeft in zijn functie van sales-director het relatiebeding geschonden door contacten te onderhouden met relaties van de ex-werkgever. De ex-werknemer heeft namelijk een offerte aangevraagd bij een zakenrelatie en contact onderhouden met relaties via Linkedin en e-mail. De voormalige werknemer heeft al eerder het relatiebeding overtreden, waarbij de rechter oordeelde dat de werknemer € 20.000 aan boete moest betalen.

 

Schending van relatiebeding

De voorzieningenrechter wijst nogmaals de vordering van de ex-werkgever toe. Het is duidelijk dat de ex-werknemer het relatiebeding herhaaldelijk heeft overtreden door contact met relaties van de ex-werkgever te onderhouden. Dit bleek onder andere uit het contact via de website Linkedin. De door de ex-werknemer verzochte matiging van de boete wordt afgewezen. Volgens de rechter heeft toepassing van het boetebeding niet tot een buitensporig en onaanvaardbaar resultaat geleid. De boete is bedoeld als prikkel zodat de contractuele verplichtingen worden nagekomen. De aard en de ernst van de overtreding geeft geen aanleiding voor matiging.

 

Voorzieningenrechter Rechtbank Arnhem, 22 maart  2011, LJN: BP8592

 

Tip

Het is verstandig aan een non-concurrentie- of relatiebeding een boetebeding te koppelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.