Logo
  • Nieuws
  • 15 november 2010
  • Dagmar Hendriks

‘Demotie: een oplossing voor het pensioentekort’

Als mensen langer door moeten werken omdat de pensioenleeftijd omhoog gaat, moet het mogelijk zijn dat in een lagere functie. Een stapje terug zetten in je werk kan helpen om het langer vol te houden. Ook al heeft dit gevolgen voor het salaris. Dit zegt Hans van der Steen, directeur sociale zaken van de AWVN in de Volkskrant.

Beeld ‘Demotie: een oplossing voor het pensioentekort’

Demotie moet bespreekbaar worden in organisaties. Van der Steen: “Het gaat erom dat mensen met fut en plezier langer doorwerken door bijvoorbeeld verantwoordelijkheden over te dragen.”

 

Van der Steen vindt dat de verhouding met de vakbonden moet veranderen. Hij is van mening dat we geen conflict meer moeten aangaan maar meer moeten samengaan om de demografische verandering op te lossen.

 

Plezier in het werk behouden

Door de verandering van de werkzaamheden na een bepaalde leeftijd verwacht van der Steen dat werk weer goed te combineren is met privézaken. “Het probleem van mantelzorg kan hierdoor dan ook beter opgelost worden,” aldus van der Steen. “Werknemers moeten plezier in hun werk houden. Dit kan door demotie opgelost worden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.