Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2008
  • Mark Uilhoorn

Concurrentiebeding rechtsgeldig in een personeelsreglement?

Artikel 7:653BW bepaalt dat een concurrentiebeding alleen rechtsgeldig is als het schriftelijk wordt overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Dit schriftelijkheidsvereiste stond centraal in een zaak waarbij het concurrentiebeding was vastgelegd in een personeelsreglement.

Beeld Concurrentiebeding rechtsgeldig in een personeelsreglement?

In een begeleidende brief bij de arbeidsovereenkomst was de zinsnede opgenomen: ‘Het reglement vindt u bijgaand. Hierin opgenomen bepalingen zijn een integrerend deel van deze arbeidsovereenkomst.’ De brief was door de medewerker ondertekend. Volgens de kantonrechter in Tiel is het voldoende als beide partijen op deze wijze verklaren het eens te zijn over het concurrentiebeding. Hij weet zich daarbij gesteund door een uitspraak van het Hof Den Bosch in 2004. Overigens zijn er ook lagere rechters geweest die vinden dat een concurrentiebeding persoonlijk overeengekomen moet worden en dat opname in een personeelsreglement niet aan deze eis voldoet. Zo lang er geen zaak voor de Hoge Raad komt, blijft het onzeker of met een personeelsreglement aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan.

 

Het is raadzaam om een concurrentiebeding schriftelijk in de arbeidsovereenkomst op te nemen en niet slechts in een personeelsreglement. Dan bent u alle discussie voor.

 

Rechtbank Arnhem, 6 februari 2008, LJN BC4428

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.