Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2010
  • Lianne Bouman

Brede aanpak kinderarbeid. Meer loon volwassenen

Volgens de vakcentrale FNV toont haar onderzoek naar kinderarbeid aan dat een brede aanpak van kinderarbeid tot meer en beter betaald werk voor volwassenen leidt. Nu worden vooral excessen, zoals prostitutie, kindslavernij, kindsoldaten en gevaarlijk werk aangepakt, en dat is volgens de FNV onvoldoende.

Beeld Brede aanpak kinderarbeid. Meer loon volwassenen

De FNV presenteerde het onderzoek, dat in zeven landen werd verricht, daags voor een internationale conferentie over kinderarbeid; de International Child Labour-conferentie.

 

Vakbondorganisatie

De vakcentrale voerde het onderzoek uit in samenwerking met de wereldwijde vakbondsorganisatie International Trade Union Confederation. In het onderzoek is onder meer gekeken naar het verband tussen kinderarbeid en het gebrek aan fatsoenlijk werk voor volwassenen. Wereldwijd werken zo'n 215 miljoen kinderen, terwijl ruim 200 miljoen volwassenen zonder baan zitten.

 

Loon gestegen

In twee dorpen in het Indiase Andhra Pradesh, waar veel kinderen in de productie van katoenzaden werken, werd kinderarbeid in 2005 afgeschaft. Vier jaar later bleken de lonen voor volwassenen met 150 procent gestegen. In twee vergelijkbare dorpen werken nog steeds evenveel kinderen en stegen de lonen voor volwassenen minder.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.