Logo
  • Nieuws
  • 13 september 2010
  • Hans Moltmaker

Beëindiging contract houdt ondanks handtekening geen stand

In verband met de recessie moet een werkgever een werknemer ontslaan. Hij heeft toegezegd dat de werknemer na de recessie weer in dienst mag treden. Dit is alleen niet duidelijk vastgelegd.

Beeld Beëindiging contract houdt ondanks handtekening geen stand

De werknemer heeft drie keer getekend voor het einde van de arbeidsovereenkomst, maar toch houdt het ontslag geen stand omdat de werknemer ontkent dat zijn wil op een beëindiging van de arbeidsovereenkomst was gericht.

 

De werknemer stelt dat hij niet werkelijk met ontslag wilde instemmen. Hij zou niet hebben geweten dat hij op grond van het afspiegelingsbeginsel niet voor ontslag in aanmerking kwam. Uit deze uitspraak blijkt nog eens dat een werkgever er alleen gerechtvaardigd op kan vertrouwen dat een werknemer instemt met ontslag als sprake is van een daarop gerichte, duidelijke en ondubbelzinnige verklaring en dat alle gevolgen duidelijk moeten zijn voor een werknemer. 
 

Instemmen met ontslag

De werkgever had moeten vaststellen dat de werknemer begreep dat hij instemde met ontslag zonder garantie op terugkeer en dat hij de mogelijke consequenties daarvan overzag. Daarbij moet de werkgever rekening houden met alle omstandigheden van het geval, zoals de persoon van de werknemer, de gevolgen van de desbetreffende rechtshandeling en de omstandigheden waaronder de verklaring van de werknemer is verricht.

 

In dit geval heeft de werkgever de werknemer voorgehouden dat het tekenen van de verklaring zo lang mogelijk uitstel van ontslag mee zou brengen en terugkeer na de recessie. Het ontslag is ook feitelijk twee keer uitgesteld. Onvoldoende is alleen gebleken dat de werknemer was doordrongen van de ernst van de situatie en dat hij werkelijk wilde instemmen met ontslag zonder dat daar enige compensatie, garantie op terugkeer of gegarandeerde rechtsbescherming tegenover stond.
 

Afspiegelingsbeginsel

Verder is gebleken dat de werknemer op grond van het afspiegelingsbeginsel niet voor ontslag in aanmerking zou zijn gekomen. Gezien deze omstandigheden heeft het Hof geoordeeld dat de door partijen ondertekende overeenkomst geen rechtsgevolg heeft en dat de arbeidsovereenkomst is blijven voortduren.

 

Tip

Als u met een werknemer een beëindigingregeling sluit, moet 100 procent duidelijk zijn dat de werknemer akkoord gaat. Gebruik daarom uitgebreide overwegingen bij een overeenkomst en/of aanvullende correspondentie om alle afspraken duidelijk vast te leggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.