Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2010
  • Lianne Bouman

Bedrijven leven regels voor buitenlandse studenten niet na

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar voor ruim een miljoen euro boetes opgelegd aan bedrijven die het niet zo nauw namen met de regels die gelden voor buitenlandse studenten. Het gaat vooral om studenten uit China en Suriname. De onderzochte bedrijven werden geselecteerd op gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en UWV WERKbedrijf.

Beeld Bedrijven leven regels voor buitenlandse studenten niet na

Bijna de helft van de bedrijven die werkt met buitenlandse studenten, doet dit in strijd met de regels. Zij hadden voor de studenten geen vergunning aangevraagd of lieten ze meer uren werken dan de vergunning toestaat. Er werden buitenlandse studenten aangetroffen die illegaal aan het werk waren.

 

Vergunning nodig

Voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) en uit de EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië moeten werkgevers een vergunning aanvragen als zij hen willen laten werken. Zij mogen maximaal tien uur per week werken, óf fulltime in de maanden juni, juli en augustus. De studenten werken vooral in de detailhandel en de horeca.

 

De inspecteurs gaan dit jaar en volgend jaar in samenwerking met de IND en UWV WERKbedrijf door met controles bij bedrijven waar fraude wordt vermoed. De Arbeidsinspectie gaat, in overleg met de IND en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bovendien de onderwijsinstellingen met relatief veel buitenlandse studenten extra voorlichten over de regels die gelden voor betaald werken door deze categorie studenten.

 

Tip

Nuffic heeft een brochure samengesteld met als doel een inventarisatie te bieden van de mogelijkheden voor studenten van buiten de EU en de EER om betaald werk te verrichten tijdens hun studie in het buitenland. U kunt hier de brochure Werken tijdens de studie in het buitenland downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.