Logo
  • Nieuws
  • 1 juni 2012
  • Esther Leppink

Bedrijven gebruiken camera’s onwettig

In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.

Beeld Bedrijven gebruiken camera’s onwettig

De belangrijkste reden om camera’s op te hangen is het voorkomen van inbraak en het vergroten van de veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Vier op tien ondervraagden geven aan dat hun bedrijf daarnaast camera’s gebruikt om het eigen personeel te bespieden. Zij geven aan dat het is om interne criminaliteit tegen te gaan. Slechts 3,2 procent van de ondernemingen zegt dat de camera’s ook worden gebruikt om de prestaties van het personeel te controleren.

 

Sociale controle

Van de ondervraagden meent ruim 36 procent dat hun werkgever het e-mailverkeer van de werknemers controleert. 8,7 procent van de werkgevers zou zelfs meeluisteren met telefoongesprekken en personeel. “Maar we kunnen dat moeilijk hard maken met dit onderzoek,” zegt onderzoekster Floor Boon.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.