Logo
  • Nieuws
  • 20 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Arbeidsvoorwaarden niet onder druk door crisis

Ondanks alle negatieve berichten heeft de economische recessie niet gezorgd voor een massale versobering van de arbeidsvoorwaarden. 85 procent van de werkgevers heeft zelfs helemaal geen veranderingen aangebracht.

Beeld Arbeidsvoorwaarden niet onder druk door crisis

Dit blijkt uit de Arbeidsvoorwaarden Survey 2010 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1200 werkgevers zijn ondervraagd. In de afgelopen periode heeft slechts 15 procent van de werkgevers veranderingen in de arbeidsvoorwaarden doorgevoerd. Dit zijn niet alleen verlagingen en versoberingen. Bij ruim 20 procent van de werkgevers die veranderingen hebben aangebracht, zijn zelfs de vaste salarissen verhoogd en bij ongeveer 25 procent zijn de flexibiliseringmogelijkheden verruimd.

 

Opvallend is dat ondanks de turbulente tijden in pensioenland de pensioenregeling bij ruim 10 procent is verbeterd. Daar staat tegenover dat de leaseregeling bij bijna 30 procent is versoberd en dat bij ruim 15 procent de variabele salarissen zijn verlaagd.

Werkgelegenheid

Bij ruim de helft van de bedrijven is geen werkgelegenheid verloren gegaan, terwijl 9 procent  van de werkgevers een toename zag - in hoofdzaak veroorzaakt door een toename van de productie. Bij iets meer dan 36 procent ging werkgelegenheid verloren, maar bijna 70 procent  van deze werkgevers verwacht dat de arbeidsplaatsen die verloren zijn gegaan, weer geheel of gedeeltelijk terugkomen. Ruim 18 procent spreekt echter over een definitief verlies.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.