Logo
  • Nieuws
  • 10 mei 2011
  • mr. Edith Molemans, Boontje advocaten

Arbeidsovereenkomst eindigt automatisch op 65e

Het wetsvoorstel dat inmiddels is ingediend voor een gefaseerde verhoging van de AOW-leeftijd, doet volgens de kantonrechter in Dordrecht geen afbreuk aan het op dit moment bestaande gebruik binnen de Metalelektro bedrijfstak dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd.

Beeld Arbeidsovereenkomst eindigt automatisch op 65e

Een werkgever heeft aan één van haar werknemers laten weten dat zijn arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De werknemer vordert een verklaring van recht dat het gegeven ontslag niet rechtsgeldig is, althans dat de arbeidsovereenkomst niet van rechtswege is geëindigd.

 

Automatisch einde arbeidsovereenkomst

In eerste instantie oordeelt de kantonrechter dat tussen partijen niets is bepaald over het einde van de arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Dit omdat de werkgever – ondanks haar beroep erop – volgens de kantonrechter niet onder de werkingssfeer van de CAO Metalelektro valt en omdat deze cao ook niet op de juiste wijze is geïncorporeerd in de arbeidsovereenkomst van de werknemer.

 

Beëindiging van rechtswege

De wet bepaalt echter dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt als de tijd is verstreken bij overeenkomst, bij de wet of door het gebruik. In dit geval wordt door de rechter aangenomen dat het binnen de betreffende bedrijfstak van de werkgever (Metalelektro) wel gebruikelijk is dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd en dat bij de werkgever geen werknemers hebben doorgewerkt na hun 65-ste.

 

Rechtsopvatting bevolking

Voor dit gebruik kan volgens de kantonrechter ook steun worden gevonden in het Codfried-arrest (JAR 1995/35), waarin de Hoge Raad heeft overwogen dat de regel dat een arbeidsovereenkomst in het algemeen van rechtswege eindigt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd, nog steeds in overeenstemming is met de rechtsopvatting van brede lagen van de bevolking.

De kantonrechter overweegt hierbij dat het inmiddels ingediende wetsvoorstel over gefaseerde verhoging van de AOW-leeftijd ook geen afbreuk doet aan het op dit moment bestaande gebruik binnen de Metalelektro bedrijfstak. Zeker niet nu de Hoge Raad heeft overwogen dat een parlementaire gedachtewisseling tot terughoudendheid noopt.

 

Rechtbank Dordrecht, Sector kanton, 14 april 2011, LJN: BQ2159

 

Tip

Om problemen te voorkomen, kunt u het beste duidelijk in de arbeidsovereenkomst opnemen dat deze van rechtswege eindigt op het moment waarop de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.