Logo
  • Nieuws
  • 17 december 2009
  • Mariel Hovemann

Arbeidsomstandigheden niet goed voor stagiairs

Ook stagiairs hebben recht op goede arbeidsomstandigheden. Jongerenorganisaties CNV Jongeren, FNV Jong, ISO, JOB en LSVB hebben via een speciale stagemeldlijn alarmerende klachten ontvangen. Dit meldt de website van de FNV.

Beeld Arbeidsomstandigheden niet goed voor stagiairs

Bij de klachten gaat het bijvoorbeeld om een vervelende stagebegeleider en simpele rotklusjes zoals steeds koffie inschenken. Maar ook zorgwekkendere zaken zoals discriminatie, slechte begeleiding en seksuele intimidatie maken deel uit van de binnengekomen meldingen.

 

Stagecontract

De klachten zijn afkomstig van scholieren en studenten aan het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. De meeste meldingen hebben betrekking op de begeleiding vanuit school en het stagebedrijf, het stagecontract en op de werkzaamheden.

 

Misstanden

Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong, maakt zich zorgen over de ‘onthulde stagemisstanden’. Hij is nog meer bezorgd over misstanden die onzichtbaar blijven. “Stage lopen zou een leerzame ervaring moeten zijn en geen lijdensweg.”

 

De jongerenorganisaties hebben inmiddels het rapport ‘Stagiair zoekt begeleiding’ aangeboden aan de voorzitter van de HBO-raad, Doekle Terpstra, en aan de voorzitter van de MBO-raad, Jan van Zijl. De stagemeldlijn zelf is gestopt met het verzamelen van klachten.

 

Tip

Zorg dat een stagiair een vaste begeleider krijgt, die u hier speciaal voor aanstelt. Laat dit iemand zijn die over de vaardigheden beschikt om jongeren goed te begeleiden en die hier verantwoordelijk mee omgaat. Deze medewerker fungeert namelijk ook als de vertrouwenspersoon  aan wie de stagiaire eventuele misstanden moet kunnen melden. Geef de stagebegeleider ook voldoende tijd om de student te begeleiden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.