Logo
  • Nieuws
  • 20 februari 2009
  • Gabor Mooij

Alleen werkweek moeders beïnvloedt gebruik kinderopvang

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat het gebruik van de formele kinderopvang nauwelijks afhangt van het aantal uren dat vaders werken. De werkweek van moeders heeft wel effect. Moeders die veel werken, maken meer gebruik van formele kinderopvang dan moeders met een kleine werkweek.

Beeld Alleen werkweek moeders beïnvloedt gebruik kinderopvang

Het gemiddelde van formele kinderopvang door moeders met een volledige baan was bijna 1550 uur kinderopvang tegen ruim 1000 uur voor moeders met een kleine deeltijdbaan.

 

Stijging

Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijke voorwaarde is dat de aanvrager en eventuele partner allebei werken. In 2007 kregen 388.000 huishoudens een toeslag voor formele kinderopvang. Dit aantal bedroeg bijna 254.000 in 2006. Het gebruik steeg sterk in 2007, omdat meer ouders recht hadden op de kinderopvangtoeslag.

 

Gastouderopvang

Van de huishoudens die in 2007 voor het eerst een beroep deden op kinderopvang,  koos ruim de helft voor dagopvang en bijna 30 procent voor gastouderopvang. Dit verschilde van de huishoudens die zowel in 2006 als in 2007 kinderopvangtoeslag kregen. Deze huishoudens deden in het overgrote deel van de gevallen een beroep op dagopvang en buitenschoolse opvang.

 

Cafetariamodel

U kunt werknemers bij onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden de keuze geven om al dan niet gebruik te maken van ondersteuning door de werkgever bij kinderopvang. Dit is mogelijk als u werkt met een zogeheten cafetariamodel. Hierbij bepaalt de werknemer zelf in welke vorm hij een deel van zijn salaris wil ontvangen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.