Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2011
  • Lianne Bouman

Affinancieringsplicht oude werkgever nader bekeken

Pensioenfondsen en verzekeraars moeten op grond van de Pensioenwet, respectievelijk de Wet financieel toezicht (WFT), pensioenaanspraken altijd affinancieren. Daar had Tweede Kamerlid Omzigt (CDA) vragen over, die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft beantwoord.

Beeld Affinancieringsplicht oude werkgever nader bekeken

Voor zover aanspraken op het moment van waardeoverdracht (tijdelijk) niet zijn afgefinancierd, bijvoorbeeld wegens premieachterstand van de werkgever of omdat sprake is van een dekkingstekort bij een van de betrokken fondsen, moeten de aanspraken alsnog worden afgefinancierd bij waardeoverdracht. Die bijbetalingsplicht ligt bij de oude werkgever of bij het fonds waar de regeling was ondergebracht. Zo is gegarandeerd dat bij waardeoverdracht de over te dragen pensioenaanspraken zijn afgefinancierd.

 

Problemen voorkomen of beperken

Affinanciering van aanspraken staat los van de eventuele bijbetaling in geval van uitgaande waardeoverdracht. Bijbetaling vloeit voort uit de regels waardeoverdracht. Deze zijn erop gericht dat bij waardeoverdracht verschillen in gehanteerde rente of in tarieven tussen de betrokken pensioenuitvoerders, niet tot minder dan actuarieel gelijkwaardige pensioenaanspraken voor de deelnemer leiden. Hierdoor kunnen oude werkgevers in de problemen komen. Daarom wordt nu met werkgevers, pensioenverzekeraars en de Stichting van de Arbeid geïnventariseerd hoe deze situaties kunnen worden voorkomen of beperkt.

 

Tip

U kunt hier de antwoorden van minister Kamp op de Kamervragen inzien.

 

Nota bene

Affinanciering van het pensioen kan zich bijvoorbeeld voordoen als er sprake is van een eindloonregeling en de medewerker door promotie meer ging verdienen, zonder dat het aan dit hogere loon gekoppelde pensioen al volledig is gefinancierd. Het komt er op neer dat de werkgever de toename van het recht op pensioen door promotie (de backservice), nog voor een deel moet financieren door het betalen van inhaalpremies in termijnen (inhaalfinanciering). Bij het einde van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever deze resterende pensioenaanspraak affinancieren met een afkoopsom. Het is sinds 1 januari 2000 niet meer toegestaan om inhaalfinanciering (de inhaalpremies in termijnen) te laten doorlopen over periodes na het einde van het arbeidscontract. Deze uitstelfinanciering is verboden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.