Logo
  • Nieuws
  • 13 juli 2012
  • Mariel Hovemann

Aantal elektrische bedrijfswagens stijgt

Het aantal elektrische bedrijfswagens is sinds 2010 sterk gestegen. Ook worden leaseauto’s steeds vaker online besteld.

Beeld Aantal elektrische bedrijfswagens stijgt

In 2010 reden er nog minder dan 100 elektrische bedrijfswagens, eind mei 2012 werden 347 elektrische wagens geteld. Dit blijkt uit cijfers van Agentschap NL. Het merendeel van de bedrijfsauto’s staat geregistreerd in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Vergeleken met twee jaar geleden is de enige verandering de opkomst van de provincies Noord-Brabant en Flevoland.

 

De variatie in Elektrische bedrijfswagens begint langzamerhand af te nemen, de Kangoo Express Z.E. is veruit de populairste bedrijfswagen. Na de Kangoo Express wordt de Ford Transit Connect het vaakst gekozen. Piaggio Porter Electric, Citroën Berlingo Electrique, Renault Express Electro en Mercedes-Benz Vito E-Cell zijn de overige modellen in de lijst.

 

Online

Het aantal online bestellingen van leaseauto’s is in het eerste half jaar van 2012 opnieuw gegroeid. Met name mkb’ers leasen online omdat het goedkoper is. Dit blijkt uit cijfers van LeasePlan Direct, waar Sales Online over bericht. Bij de leasemaatschappij steeg het aantal online bestellingen in de eerste paar maanden van het jaar met bijna 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het mkb-aandeel steeg bij de leasemaatschappij in het eerste kwartaal van 2012 met bijna 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

 

Occasions leasen

LeasePlan verwacht dat de markt voor online leasing zal blijven groeien. “De potentie is er, de markt kan en zal nog vertienvoudigen,” aldus Staat van LeasePlan. “We merken dat de wijzigingen in het fiscale regime nu tijdelijk tot koudwatervrees leiden bij ondernemers. Dat gaat ten koste van het aantal bestellingen van nieuwe auto’s online. Men wil een slag om de arm houden.” Verder is er een verschuiving naar het leasen van occasions.

 

Vooruitlopend op het nieuwe fiscale beleid per 1 juli, hebben leaserijders massaal voor een auto uit de 14 procent bijstellingscategorie gekozen. De toenemende vraag naar zuinige auto’s leidt tot een duidelijke vergroening van het leasewagenpark. De gemiddelde CO2-uitstoot daalde in een jaar tijd zo’n 6 gram. Vier op de tien auto’s, die in het eerste kwartaal besteld zijn, vallen sinds juli in een hogere bijtellingcategorie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.