Logo
  • Nieuws
  • 15 november 2011
  • Mariel Hovemann

1 op de 4 werkgevers doet beroep op buitenlandse werknemers

1 op de 4 werkgevers wereldwijd doet een beroep op buitenlandse werknemers vanwege de talent mismatch in eigen land. Vooral ingenieurs en vaklieden worden veel gevraagd en die functies worden ook vaak door buitenlanders vervuld. Dit is een van de resultaten uit een onderzoek naar arbeidsmigratie wereldwijd door ManpowerGroup onder bijna 25.000 werkgevers in 39 verschillende landen en gebiedsdelen.

Beeld 1 op de 4 werkgevers doet beroep op buitenlandse werknemers

Wereldwijd geeft 24 procent van de ondervraagde werkgevers aan dat arbeidsmigratie wezenlijk is voor economisch succes. In de beide Amerika’s is dat 32 procent. In de regio Azië Pacific onderkent 25 procent van de geënquêteerden het belang van buitenlands talent. Het minst hechten China (8 procent) en India (2 procent) aan arbeidsimmigratie. Europa (EMEA) als geheel scoort onder het wereldwijde gemiddelde met 19 procent. Noorwegen meldt de meeste interesse (36 procent), Zweden het minst (3 procent).

 

- Wereldwijd: ingenieurs (11 procent),uit China (11 procent)

- Amerika’s: ingenieurs (11 procent), uit India (14 procent)

- Azië Pacific: ingenieurs (14 procent), uit China (18 procent)

- Europa: arbeiders (17 procent), uit Polen (12 procent)

 

Nederlandse cijfers

In Nederland zijn 312 werkgevers geïnterviewd. 22 procent van hen geeft aan met buitenlandse werknemers te werken. De meest genoemde functiecategorieën waarvoor in Nederland over de grenzen wordt geworven zijn: arbeiders en mecaniciens, beide 19 procent. Gevraagd naar de landen waar de meeste buitenlandse werknemers in Nederland vandaan komen, antwoordden de werkgevers: Polen (26 procent), België (14 procent), Hongarije (12 procent) en Duitsland (10 procent). Ter informatie: de percentages voor Marokko en Turkije zijn respectievelijk 9 procent en 6 procent. Van mogelijke belemmeringen voor buitenlandse werving worden in Nederland het meest de taalbarrière (22 procent) en de kosten (16 procent) gerapporteerd. Als landen die voor Nederland de grootste economische bedreiging vormen worden China (13 procent), Polen (9 procent) en Duitsland (7 procent) genoemd.

 

Managementniveau

Uit het buitenland afkomstige werknemers op managementniveau zijn in Nederland schaars, zo blijkt uit de antwoorden. 62 procent van de ondervraagden meldt dat dit voor niemand in hun onderneming opgaat, bij 8 procent gaat het om één tot vijf personen, bij 11 procent om vijf tot twintig personen en bij 8 procent om meer dan twintig personen. 11 procent heeft geen idee.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.