Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2015
  • Bron: ZZP Barometer

Zzp’er drie keer zo vaak in leidinggevende rol als werknemer

De zzp’er heeft drie keer zo vaak een leidinggevende rol bij de organisatie van zijn opdrachtgever of klant als de gemiddelde werknemer. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met LRWA.

Beeld Zzp’er drie keer zo vaak in leidinggevende rol als werknemer

Terwijl bijna een op de zes zzp’ers (17 procent) manager is bij zijn opdrachtgever, is slechts een op de zeventien werkenden dat volgens het CBS. Bovendien staat een op de twee zzp’ers in contact met de managementlaag of zit hij er zelf in.
“Een leidinggevende kan cultuur creëren binnen een bedrijf. Als een externe dat doet, is de vraag of je die cultuur erin kunt houden als de externe vertrekt. De borging hiervan is cruciaal,” aldus Liesbeth Ruoff-van Welzen, zelf via haar bedrijf LRWA bij diverse opdrachtgevers actief als (interim) manager of directeur.

Innovatie door flexibele schil

De belangrijkste reden voor opdrachtgevers om een zzp’er in te huren, is omdat de kennis of expertise niet intern beschikbaar is (75 procent). De frisse blik (40 procent), interne beschikbaarheid (32 procent) en het verhogen van de flexibiliteit (31 procent) zijn ook belangrijke motieven om een zzp’er in te schakelen. “Vaak wordt de flexibele schil ingezet om innovatie te realiseren of toe te passen,” verklaart Ruoff-van Welzen.

Uitdagend karakter

Dat de zzp’er serieus bezig is om een belangrijk(er) positie te verkrijgen, blijkt uit het feit dat hij klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft. De zzp’er vindt zichzelf pas succesvol als zijn klanten tevreden zijn (83 procent), als hij gelukkig is (81 procent) en/of als hij financieel onafhankelijk is (62 procent).
“Daarnaast is het motief om als zzp’er voor een opdrachtgever aan de slag te gaan steeds vaker dat het om een leuk en uitdagend project gaat. Een contract of salaris is niet langer het uitgangspunt en zaligmakend,” voorziet Ruoff-van Welzen.

Bron: ZZP Barometer

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.