Logo
  • Nieuws
  • 12 april 2011
  • Miranda Panse

Wetsvoorstel om ambtenaren makkelijker te kunnen ontslaan

Ambtenaren moeten dezelfde rechten en plichten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven aldus Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA). Hiertoe gaat het tweetal een initiatiefwetsvoorstel indienen. De overheid kan ambtenaren dan makkelijker ontslaan zo schrijft De Volkskrant.

Beeld Wetsvoorstel om ambtenaren makkelijker te kunnen ontslaan

Een ambtenaar ontslaan is volgens de Tweede Kamerleden circa 1,75 keer duurder dan een werknemer in het bedrijfsleven ontslaan. Ambtenaren hebben geen arbeidsovereenkomst maar een aanstelling. Wat inhoudt dat ze een aparte rechtspositie en een speciale ambtenarenstatus hebben.

Rechtspositie

“Ambtenaren hebben stakingsrecht. En er zijn min of meer gewone cao’s voor ambtenaren. De volgende stap in de normalisatie van de ambtenaar is het gelijktrekken van de rechtspositie,” aldus van Hijum. Militairen bij Defensie en de rechterlijke macht moeten wel een aparte rechtspositie behouden. Het gaat hierbij om een kleine groep van zo’n zeven procent.

Van Hijum en Koser Kaya verwachten dat een Kamermeerderheid instemt. Van Hijum: “In het regeerakkoord is vastgelegd dat de rechtspositie van ambtenaren inclusief het onderwijs, wordt gelijkgetrokken aan de rechtspositie in het bedrijfsleven. Ook de PVV heeft daarvoor getekend.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.