Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2009
  • Erik de Groot

‘Werknemers moeten sociale zekerheid voortaan zelf regelen’

Werkenden moeten zelf verantwoordelijk worden voor hun sociale zekerheid. Zij moeten zelf in staat zijn nieuw werk te vinden door hun kennis en vaardigheden op peil te houden. En de overheid moet dat mogelijk maken met bijvoorbeeld een inkomensverzekering.

Beeld ‘Werknemers moeten sociale zekerheid voortaan zelf regelen’

Dit meldt de Baliegroep in een ingezonden brief aan de Volkskrant. De baliegroep bestaat uit kopstukken uit vakbeweging, werkgeverskring en wetenschap, waaronder SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra, Jeroen de Glas van FNV Jong en Ronald De Leij van werkgeversvereniging AWVN.

 

Volgens de groep heeft de crisis zichtbaar gemaakt dat bestaande regelingen onvoldoende bescherming bieden. ‘Meer dan een miljoen zelfstandigen verblijven in een soort niemandsland als het gaat om sociale bescherming. De vaste baan garandeert allerminst werkzekerheid en aan de onderkant zijn allerlei minimale regelingen ontstaan’.

 

Collectieve regelingen vervallen

Collectieve regelingen voor alle werknemers in een bedrijf of zelfs complete economische sectoren kunnen vervallen. Volgens de groep is het verstandig om elke werknemer zelf afspraken te laten maken met zijn bedrijf of instelling over productie, tijd, geld en de duur van het contract. Daarnaast zou hij ook afspraken kunnen maken over de ‘professionele ontwikkeling’ en persoonlijke zekerheden. Het zou niet het einde betekenen voor cao’s. Deze zouden ‘ontwikkelingsovereenkomsten’ moeten vormen voor groepen werknemers met afspraken over scholingsbudgetten en extra verzekeringen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.