Logo
  • Nieuws
  • 7 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Volkskrant

‘Werknemers moeten goedkoper om groei zzp’ers te stoppen’

Om tegenwicht te bieden aan de concurrentievoordelen van zzp’ers pleiten Tweede Kamerleden voor de PvdA Ed Groot en Mei Li Vos in een opiniestuk in de Volkskrant voor een heffingskorting voor werknemers.

Beeld ‘Werknemers moeten goedkoper om groei zzp’ers te stoppen’

‘Eindelijk ligt er een gedegen rapport over de positie van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Aanleiding voor het onafhankelijke Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) is de vraag hoe het komt dat het aantal zzp'ers binnen vijftien jaar is verdubbeld tot meer dan 1 miljoen. En of dat goed is. Het antwoord op die vraag is volgens de onderzoekers niet onverdeeld positief. Toch zegt het kabinet niets te gaan doen. Eerst een maatschappelijke discussie. Maar dit probleem kan niet wachten tot na de verkiezingen van 2017: als we niets doen worden steeds meer mensen zzp'er,’ melden de Tweede Kamerleden in de VK.

Groot en Li Vos vinden het niet erg dat veel mensen als zelfstandige willen werken maar vinden het wel onwenselijk als het draagvlak onder het sociale stelsel vermindert. Bij een stijging van het aantal zzp’ers dalen de belasting- en premie-inkomsten volgens het IBO. ‘En die inkomsten heb je nodig voor onderwijs, openbaar vervoer en zorg. De trend kan een bewuste keuze zijn van partijen die minder overheid, meer markt en meer ongelijkheid willen, maar dat is niet de keuze van de PvdA.’

Groot en Li Vos geven aan de belastingdruk op werknemers geleidelijk meer in lijn te willen brengen met die op zelfstandigen. Door een nieuwe heffingskorting, de 'werknemerskorting', te introduceren en die de komende jaren geleidelijk te verhogen.

‘De keuze voor zelfstandigheid wordt reëler en minder fiscaal gedreven door de opdrachtgevers; de perverse race naar de bodem wordt tegengegaan. Minder mensen worden min of meer gedwongen zich aan te bieden als zzp'er. Voor ondernemers die willen groeien en personeel willen aannemen, zijn lagere kosten voor werknemers ook aantrekkelijk. Als we niets doen en het aantal zzp'ers blijft groeien, worden hun fiscale faciliteiten onbetaalbaar en gaat er uiteindelijk het mes in, welk kabinet er dan ook zit. Dat moeten ook de zelfstandigen niet willen.’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.