Logo
  • Nieuws
  • 15 maart 2011
  • mr. Esther van den Bergh, AKD Advocaten

Werknemer zegt op. Werkgever betaalt leasetermijnen

In de praktijk verschillen werkgevers en werknemers vaak van mening voor wiens rekening bij een beëindiging van het dienstverband (al dan niet op initiatief van de werknemer) de resterende leasetermijnen moeten komen.

Beeld Werknemer zegt op. Werkgever betaalt leasetermijnen

De werknemer is op 1 april 2007 in dienst getreden bij de werkgever. Partijen zijn overeengekomen dat de werknemer de mogelijkheid krijgt om een leaseauto te rijden. De werkgever en de werknemer hebben vervolgens een gebruikersovereenkomst voor de leaseauto gesloten. In die gebruikersovereenkomst is geen expliciete regeling opgenomen voor het geval de leaseovereenkomst voortijdig wordt beëindigd als gevolg van een beëindiging van het dienstverband.

 

Beëindiging op verzoek van werknemer

Op 1 maart 2009 zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst op. Vervolgens stelt de werkgever zich op het standpunt dat de werknemer de resterende leasetermijnen dient te betalen daar op verzoek van de werknemer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Verder betoogt de werkgever dat partijen wel mondeling zijn overeengekomen dat de werknemer bij voortijdige beëindiging van het dienstverband de resterende leasetermijn moet vergoeden aan de werkgever. De werknemer betwist dat partijen mondeling zijn overeengekomen dat de werknemer bij een beëindiging van het dienstverband de eventueel nog resterende leasetermijnen moet betalen aan de werkgever.

 

Oordeel hoger beroep

In eerste aanleg heeft de kantonrechter geoordeeld dat de werknemer gehouden is tot betaling van de resterende leasetermijnen. De werkgever stelt hiertegen hoger beroep in.

Het Gerechtshof Leeuwarden is van mening dat de werkgever de stelling dient te bewijzen dat de werknemer ten tijde van het sluiten van de gebruikersovereenkomst wist dat hij bij het einde van de arbeidsovereenkomst de kosten van de eventuele nog resterende leasetermijnen aan de werkgever verschuldigd zou zijn. Enkel en alleen indien de werkgever dit bewijs kan leveren, zal de werknemer gehouden zijn tot betaling van de resterende leasetermijnen.

 

Gerechtshof Leeuwarden, 18 januari 2011, LJN: BP1122

 

Tip

Het is erg belangrijk dat partijen in een gebruikersovereenkomst heldere afspraken maken wie in welke gevallen de kosten draagt bij een voortijdige beëindiging van een leaseovereenkomst. Zijn de afspraken onduidelijk dan wordt de werkgever met de kosten opgezadeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.